Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tahini

środa, 19 lutego 2014

Tahini

domowa pasta sezamowa


Zanim pojawi się kolejny przepis postanowiłam, że podam wam sposób na zrobienie domowego tahini czyli pasty sezamowej. Nie ma tu wielkiej filozofii i masy składników, jedynie czego potrzebujemy to dobry blender, ziarna sezamu i trochę oleju.
Tahini wykorzystuję się przede wszystkim do zrobienia hummusu, ale również do różnego rodzaju past, ciast, ciasteczek i deserów. Tahini ze zdjęcia wykorzystałam do zrobienia przepysznej pasty z czerwonej fasoli, cieciorki i suszonych pomidorów. Przepis niebawem:-)


Składniki:

70 g ziaren sezamu

3 łyżki oleju, ja użyłam słonecznikowego 

Ziarna sezamu najpierw prażymy na suchej patelni aż uzyskają złotawy kolor. Przesypujemy z patelni do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ziarna wsypujemy do blendera i zaczynamy miksować. Gdy blender z grubsza je rozdrobni zaczynamy dolewać olej, cały czas miksując. Najlepiej dolewać olej łyżka po łyżce. Pasta powinna być gładka i płynna. Im dłużej będziemy miksować tym pasta będzie gładsza. 
Tahini przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku w lodówce do 3 miesięcy. 


7 komentarzy:

  1. Czekam na przepis w którym ją użyjesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam z zainteresowaniem. Pierwszy raz spotkałam się taką nazwą, pomijając już to, że ponoć wykonanie to " bułka z masłem" :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Z niecierpliwością czekam w taki razie na pastę:-) A tahini zapisuję do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś, ale tylko na potrzeby wypieków, ale mam ochotę na hummus i będę musiała zrobić jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotowa, kupna pasta tahini już mnie parę razy rozczarowała. Też robię ja sama w domu.

    OdpowiedzUsuń