Małgosia znalazła u Pauliny przepis na przepyszne bułeczki pszenno orkiszowe, które zrobiły karierę w moim domu:-).
Musiałam je piec 2 razy, i pewnie na tym się nie skończy bo po kolejnej partii nie ma już śladu:-). Gdy piekłam je po raz pierwszy ściśle trzymałam się przepisu i bułeczki wyszły znakomite. Za drugim razem do ciasta dodałam mleko w proszku, użyłam oprócz mąki orkiszowej, mąki typu 00 ( do makaronu i ciast kruchych ), dodałam również więcej wody bułki piekłam na kamieniu przez pierwsze 10 minut z parą. Muszę przyznać, że wyszły lepsze za drugim razem, skórka bardziej chrupiąca, sama bułka lżejsza i delikatniejsza. Możecie upiec z tego przepisu lub uwzględniając moje zmiany:-)
Zapraszam:-)
Składniki:
225 g mąki pszennej / ja użyłam mąki pszennej typ 00
150 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml wody / ja dodałam 230 ml
1 łyżka suszonego oregano
Mąki wymieszać i dodać drożdże, cukier, sól. Wodę wymieszać z oliwą. Stopniowo wlewając wodę do suchych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrobić przez 10 minut a następnie pozostawić na 5 minut by odpoczęło i ponownie wyrobić przez 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Cisto podzielić na 8 równych części, każdą rozpłaszczyć a następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć kilka razy. Formować podłużne lub okrągłe bułeczki. Bułeczki obtoczyć w oregano. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spojeniami do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w cieple by podrosły. Wyrośnięte bułki ponacinać i wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika, piec przez 20 minut.
Studzić na kratce:-)
Smacznego!
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika z blogu Matka Wariatka
Pat z blogu Patison w kuchni
Paweł ze strony www.Chleby.info
Dobrafka z blogu Bona Apetita
Iza z blogu Smaczna Pyza
Daria z blogu Breakfast
Gabriel z blogu Męski Wypas
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie - I love it.
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Edyta z blogu Przy kuchennym stole
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Lidia strona FB
Ania z blogu Everyday Flavours
Lorendyna z blogu Pistachio
Małgorzata z blogu Po prostu MargheKarolina z blogu Kresowa panienka
Piękne Olimpio!
OdpowiedzUsuńUpiekę je z Twoimi zmianami.
Pieczywo z kamienia jest bardziej puszyste.
Pozdrowienia!
Jakie śliczne takie idealne :) dziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpiękne te bułeczki i zdjęcia
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Wspaniały widok! Też się na nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńdokładnie ! :)
UsuńCudowne i te zdjęcia piękne! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo wysmaczone fotki! :D
OdpowiedzUsuńJa tez zabieram sie za nastepne bo to jedne z lepszych bułek jakie jadłam.
OdpowiedzUsuńTwoje sa idealne, dzieki za wspólne pieczenie :-)
boskie zdjęcia, no i bułki :)
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki, chyba się pokuszę o ich wypiek :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułki i zachwycające zdjęcia ;) Do zobaczenia za tydzień. ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu idealne:-)
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej piekarni :) Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia !
Swietne sa te buleczki! I jakie maja piekne pekniecio-naciecia :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
bellissimi!!!
OdpowiedzUsuńbaci
Sandra
Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki :) Bardzo lubię orkiszowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńCudowne bułki, Olimpio! Są idealne :)))
OdpowiedzUsuńOd razu poszłabym upiec... Szkoda, że mamy środek tygodnia. ;)
jak pięknie popękały, lubię takie świeże rozrywać w dłoniach i słuchać tych chrupnięć:)
OdpowiedzUsuńwyglądają doskonale! podziwiam Cię!
OdpowiedzUsuńtez kiedyś upiekę bułeczki :)