Google+ Pomysłowe Pieczenie: Zdrowe batoniki:-)

piątek, 7 marca 2014

Zdrowe batoniki:-)

z kremu ciasteczkowego




Ciasteczkowy krem z wczorajszego przepisu klik przechowywany w lodówce twardnieje, pomyślałam że będzie idealny do zrobienia batoników. 

Moja córka polubiła je od pierwszego kęsa:-) i wcale jej się nie dziwię bo są przepyszne. Koniecznie trzeba je przechowywać w lodówce i zjeść zaraz po wyjęciu, bo batoniki rozpadają się pod wpływem temperatury:-), idealne są więc do łasowania w domu. Możecie dodać do nich ulubione ziarna i suszone owoce, ja dodałam pestki dyni, słonecznik, wiórki kokosowe, płatki owsiane i rodzynki. Batoniki bez pieczenia, na zimno, powstają w 5 minut jeśli mamy krem ciasteczkowy:-)





Składniki:-)

Cały krem z tego przepisu klik :-)

garść ziaren słonecznika

garść pestek dyni

2 łyżki rodzynek

1 łyżka wiórek kokosowych

2 łyżki płatków owsianych



Krem wyjmujemy z lodówki by się ocieplił do temperatury pokojowej.
Ziarna słonecznika, dynię i wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni, ostudzone dodajemy do masy razem z rodzynkami. Mieszamy aż całość dobrze się połączy.
Blaszkę do pieczenia ( 24 x 24 )wykładamy papierem do pieczenia. Jedną łyżką płatków owsianych posypujemy papier. Wykładamy masę i przy pomocy łyżki lub widelca uklepujemy ją tak by wypełniła całą blaszkę, posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i dłonią wygładzamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie masa będzie twarda i będzie można ją pokroić na dowolnej wielkości batoniki.
Smacznego:-)











23 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :) skuszę się i je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie energetyczne batoniki, świetnie wyglądają i zawsze dobrze smakują:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że to moje pierwsze tego typu batoniki i jestem bardzo zadowolona bo smakują nieziemsko dobrze:-)

      Usuń
  4. Jeszcze raz się powtórzę, że zdjęcia powalają na kolana.
    Piękna kolorystyka, cudowna głębia ostrości i aranżacja :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu taki komplement i to od Ciebie:-) ( uwielbiam Twoje zdjęcia ), wow super przeczytać przed snem:-)

      Usuń
  5. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowa i pyszna przekąska! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śpiewająco zdany egzamin z przedmiotu zdrowe odżywianie i zdrowe chrupanie, szóstka z plusem. Swietny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne takie batoniki! Od patrzenia na nie nabrałam ochoty :) Z takimi dodatkami - biorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły Ci śpiewająco:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko:-), są tak pyszne , że można śpiewać ze szczęścia jedząc je:-)

      Usuń
  10. Nigdy nie robiłam domowych, a te tak bardzo zachęcają do pierwszej próby! Olimpio, te zdjęcia są wspaniałe, cudownie uwypuklają pyszność Twoich batoników!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko koniecznie spróbuj zrobić domowe bo nie ma lepszych:-). Dziękuję za komplement, miło mi:-) i to bardzo:-)

      Usuń