Google+ Pomysłowe Pieczenie: Serek z migdałów

poniedziałek, 3 marca 2014

Serek z migdałów

a'la twarożek:-)



Serek migdałowy, to taki produkt uboczny przy produkcji mleka migdałowego:-), jakże pyszny zresztą. 

Koniecznie musi być odpowiednio przyprawiony i z dodatkami by w smaku przypominał prawdziwy twarożek. Myślę, że to genialna opcja dla wegan czy ludzi nie tolerujących produktów mlecznych. Ja już od jakiegoś czasu staram się ograniczyć produkty mlecznie i zbożowe i ten serek okazał się strzałem w dziesiątkę. Z papryką czy awokado smakuje fantastycznie. 
By zrobić twarożek musicie najpierw przygotować mleko migdałowe z tego przepisu klik



Składniki:

migdały pozostałe z produkcji mleka z tego przepisu klik

2 łyżki jogurtu migdałowego ( można użyć zwykły jogurt naturalny )

1 łyżeczka soku z cytryny 

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1/2 małej cebulki drobno pokrojonej

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

sól morska i świeżo mielony pieprz 

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że jest za mało kwaśny można dodać więcej soku z cytryny lub więcej jogurtu. Podawać z pieczywem, lub z ulubionymi warzywami:-)





Pomysł na wykorzystanie w ten sposób migdałów pochodzi z Kulinarne przepisy Olgi Smile

22 komentarze:

  1. Jak już się zrobi mleko to już nic trudnego przygotować serek a przynajmniej nic się nie marnuje :) Bardzo podobają mi się Twoje propozycje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Łucjo:-), dokładnie, szkoda wyrzucać:-)

      Usuń
  2. Wspaniały , musi być pyszny i powiem ,że mnie zaskoczyłaś nigdy bym nie pomyślała ,że można zrobić twarożek z migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry:-) a z dodatkiem świeżej papryki czerwonej i solą morską mega smaczny:-)

      Usuń
  3. Zupełnie nieznany mi smak,nie wiedziałam,że można samemu zrobić migdałowy serek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś no widzisz, człowiek całe życie się uczy:-), serek jest pyszny:-) i łatwy w przygotowaniu:-) jak widać:-)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wyszedł! Piękny jest, zdjęcie cud, miód i orzeszki ... ups migdałki ;) Smakowity wyjątkowo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować bo z tych "odpadów" nie zawsze chce mi się coś trudnego robić. (Zrobiłaś bardzo sympatyczną literówkę "sól morsa":) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mątewko dziękuję za korektę:-), ciekawe czy istnieje sól morsa:-) hi hi hi.

      Usuń
  7. Jaka ciekawa wersja serka! Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo zaskoczona Twoją propozycją, choć uprzedzałaś wcześnej, że go zrobisz;-) Wygląda niezwykle apetycznie i aż mnie korci, żeby spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja co rusz odkrywam nowe smaki i jestem pod dużym wrażeniem tego co można zrobić z różnych produktów, których używa się każdego dnia:-)

      Usuń
  9. Jakie cudne zdjęcia tego niesamowitego serka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapatrzyłam się na pierwszą, białą fotkę - piękna - taka czysta i apetyczna... pewnie nie zabiorę się za migdałowy serek, ale co sobie popatrzę i powyobrażam to moje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak mnie ten smak ciekawi, że jutro zacznę od przygotowania migdałowego mleka :)
    Tak dawno mnie "u Ciebie" nie było Olimpio / żadnego z zaprzyjaźnionych blogów nie odwiedzałam w ostatnim miesiącu / czeka mnie za to teraz niezwykle smakowita podróż poprzez opowieści z Twojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Serek migdałowy...
    To brzmi tak delikatnie.
    I jakże to wyrafinowany wytwór!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak zawsze ciekawy i inspirujący przepis u Ciebie znalazłam... aż chce się iść do kuchni i zacząć produkcję :)

    OdpowiedzUsuń