Google+ Pomysłowe Pieczenie: Naleśniki pełnoziarniste

wtorek, 4 marca 2014

Naleśniki pełnoziarniste

 Pancake Day 


W Tłusty Czwartek nie było u nas pączków, ale w Shrove Tuesday czyli dzień naleśnika musi być naleśnik:-). 

Mąż dał radę bez pączka pod warunkiem, że usmażę mu naleśniki na dzień naleśnika:-). Dzisiaj więc stałam i smażyłam. Oczywiście musiałam troszeczkę namieszać w przepisie by było choć trochę zdrowo:-). Część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, mleko krowie zastąpiłam mlekiem migdałowym, dodałam również maślankę i nie dodałam cukru. Naleśniki z tego przepisu wyszły bardzo delikatne, mają dużo malutkich dziurek dzięki czemu nie są gumowate:-). Idealnie sprawdzą się w wersji wytrawnej. My wcinaliśmy z domową nutellą i pomarańczami:-)



Składniki na dużo naleśników:-)

150 g mąki pszennej

150 g mąki pełnoziarnistej

4 jajka

625 ml mleka migdałowego ( lub krowiego )

375 ml maślanki ( lub kefiru )

szczypta soli

olej do smażenia

Mąkę pszenną przesiać do dużej miski, dodać mąkę pełnoziarnistą i sól. W środku zrobić dołek i wbić jaja. Trzepaczkę zacząć mieszać aż jaja połączą się z mąką. Mleko i maślankę wymieszać i zacząć dolewać do mąki z jajami. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki ( będzie rzadkie ). Tak przygotowane ciasto pozostawić by odpoczęło na 20 minut. Przed samym smażeniem ciasto zamieszać.
Smażyć na patelni posmarowanej olejem, z obu stron na złocisty kolor.

Smacznego :-)




Źródło inspiracji książka " What Katie Ate "

23 komentarze:

  1. świetne Ci wyszły takie cieniutkie:) ja też robię takie pełnoziarniste są dużo zdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne , a jak robisz domową nutelle ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko domową nutellę robię z kaszy jaglanej, kakao, daktyli, syropu z agawy i orzechów laskowych. Postaram się wstawić dokładny przepis na blogu:-)

      Usuń
    2. Super czekam na ten przepis :D

      Usuń
    3. Justynko nie z kaszy jaglanej tylko z quinoa:-), przepraszam:-). Przepis będzie jak zrobię nową partię:-)

      Usuń
  3. Zamienię na pączka :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. samo zdrowie, też je lubię, i o dziwo maślanka mi nie szkodzi tak jak samo mleko krowie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jest podobnie, maślanka i kefir jest ok:-), a to za sprawą dobrych bakterii, których w mleku nie ma:-)

      Usuń
  5. Świetnie wyglądają, ostatnio widzę, że często się podaje naleśniki z pomarańczą. Sama muszę spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-), naleśniki, pomarańcza i czekolada to pyszne połączenie:-), polecam:-)

      Usuń
  6. Tak świętować idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:-), jak świętować to na całego i zdrowo:-)

      Usuń
  7. Jakie śliczne te naleśniki! : )
    Pięknie podane, super zdjęcia. *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wielką chęcią przepis na zdrowsze naleśniory wypróbuję :-). Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne te naleśniki! Muszę spróbować zrobić z maślanką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo wychodzą bardzo delikatne:-), polecam:-)

      Usuń
  10. Jakie zdjęcia ralne - chciałoby się sięgnąć ręką, a tu zonk - monitor....;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko , czasami też żałuję, że monitor stoi na przeszkodzie:-). Dziękuję Ci za komplement:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają doskonale :) tylko w Twoim obiektywie tak może wyglądać naleśnik !

    OdpowiedzUsuń
  13. Często stoję i smażę naleśniki :) Jakoś tak tydzień bez naleśników w naszym domu to tydzień stracony :):)
    Przeróżne nadzienia wymyślamy i różnie z mąką kombinuję. Naleśniki z pełnoziarnistej mąki bardzo nam smakują.
    Nie próbowałam zastępować mleka w naleśnikowym cieście maślanką / tak czynię zawsze przy racuchach :) / - muszę spróbować i przy naleśnikach idą za Twoim przykładem :):)

    OdpowiedzUsuń