Aż dziwne, że słodki krem może być zdrowy:-) i jednocześnie pyszny, prawda:-).
Ten krem jest najlepszy jaki udało mi się zrobić, jego konsystencja jest gładka a smak uzależniający. Trudno mi było oderwać się wczoraj od słoika, no ale dałam radę i troszkę zostało na dzisiaj do placków jaglanych na słodko:-). Krem można wymieszać z serkiem mascarpone czy śmietanką i zrobić fantastyczny krem do tortów:-), można go dodać do każdego deseru czy to owocowego czy czekoladowego. Można go nawet wykorzystać do zrobienia zdrowych batoników z dodatkiem różnego rodzaju ziaren i suszonych owoców. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie pralinek:-). Do jego zrobienia wykorzystałam ciasteczka jaglane z tego przepisu klik , które zmiksowałam razem z daktylami, masłem orzechowym i olejem kokosowym. Uwierzcie mi to najlepszy krem jaglany:-)
Składniki:
100 g ciasteczek jaglanych z tego przepisu klik
12 miękkich i bez pestek daktyli
2 łyżeczki masła z orzechów laskowych ( użyłam domowego )
2 łyżki oleju kokosowego roztopionego
kilka łyżek mleka migdałowego klik lub kokosowego lekko podgrzanego
Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w blenderze kielichowym lub malakserze i zacząć miksować dodając mleko łyżka po łyżce tak by uzyskać gładką konsystencję.
Jeśli daktyle są twarde należy zalać je wodą i pozostawić aż zmiękną.
Krem przenieść do słoika i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pozostawić by uzyskał temperaturę pokojową
Piękny!
OdpowiedzUsuńOlimpio, ja robię bardzo podobny.
Z daktylami i ciastkami digestive.
Smacznego!
Obłędna :D
OdpowiedzUsuńMniam, doskonały i można bezkarnie podjadać :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam bardzo podobny krem jako swiąteczny home-made gift ;) zapraszam do mnie Szanowna Pani,
OdpowiedzUsuńhttp://chocofields.blogspot.com/
rewelacyjny pomysł na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńzakochałam i zatraciłam się w nim totalnie... <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńWspaniały krem :) Muszę go zrobić!
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę polizać łyżeczkę na trzeciej fotografii :):):)
OdpowiedzUsuńAle obłędny! Chętnie bym zrobiła, ale chyba też nie mogłabym się oderwać od słoiczka. Nie wiem czy ryzykowac :D
OdpowiedzUsuńo rany jak to bosko wygląda!! mniaaaamm
OdpowiedzUsuńjuż same ciasteczka jaglane brzmią rewelacyjnie, a co dopiero taki krem!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nim i w zdjęciach...
OdpowiedzUsuń