Google+ Pomysłowe Pieczenie: Czekoladowe ciasto z wiśniówką

środa, 3 września 2014

Czekoladowe ciasto z wiśniówką

uzależniające





Moje ostatnie odkrycie to wilgotne i mocno alkoholowe ciasto czekoladowe, które uzależnia. Zobaczyłam je na blogu Ósmy kolor tęczy i wiedziałam, że muszę je upiec. Poczyniłam w przepisie bardzo malutkie zmiany:-), efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto bardzo pęka z wierzchu, ale mi to odpowiada, ponieważ gdy poleje się je solonym karmelem, który delikatnie wypełnia pęknięcia nie ma nic lepszego podczas degustacji:-). Karmel wkrada się wgłąb ciasta i nadaje mu dodatkowych walorów:-). Jeśli zrobicie to ciasto to nie podawajcie go dzieciom:-), dozwolone tylko dla dorosłych! Nie jest za słodkie i choć wygląda na bardzo ciężkie to takie nie jest. Gorąco polecam!





Składniki:

200 g masła

100 g gorzkiej czekolady ( 80% kakao )

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado

50 ml mleka

150 ml wiśniówki ( ja użyłam cherry brandy liqueur )

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli morskiej

W garnku umieszczamy masło, połamaną na kawałki czekoladę dodajemy kakao, cukier, mleko. Całość podgrzewamy do momentu aż wszystko się połączy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy wiśniówkę. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Masę przelewamy do miksera i dodając jajko po jajku miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą z proszkiem i solą mąkę i miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Masa będzie dość rzadka. 
Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C ( z termoobiegiem ) przez 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wierzch polewamy karmelem.




Składniki na solony karmel:

150 g cukru

50 g masła w temperaturze pokojowej

1/4 łyżeczki soli morskiej

45 ml śmietany kremówki

Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Na suchą patelnię wysypujemy 1/3 część cukru, podgrzewamy do momentu aż cukier rozpuści się. Dodajemy pozostałą część cukru i ponownie podgrzewamy aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru. Do rozpuszczonego cukru wlewamy śmietanę ( powinna być ciepła )i dodajemy sól, mieszamy aż połączy się z cukrem. Patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy masło, kawałek po kawałku, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostygnięci i lekkiego zgęstnienia. Karmelem polewamy wierzch ciasta.

Smacznego!



Źródło inspiracji: Ósmy kolor tęczy

4 komentarze: