Google+ Pomysłowe Pieczenie: Suflet Almette

poniedziałek, 1 września 2014

Suflet Almette

serowe niebo w gębie:-)




Delikatny jak puszek, rozpływa się w ustach a jego serowy smak uzależnia. Taki właśnie jest mój pierwszy suflet na bazie śmietankowego serka Almette. Polecam go i obiecuję, że wyjdzie każdemu:-). By uchwycić go na zdjęciu w całej okazałości to niemałe wyzwanie, gdyż suflet ma to do siebie, że zaraz po wyciągnięciu z piekarnika zaczyna osiadać. Mam jednak nadzieję, że spełni Wasze oczekiwania. 





Składniki na 6 kokilek

1 łyżeczka masła

ok 2 łyżek bułki tartej 

150 g śmietankowego serka Almette

150 ml mleka

20 g masła

30 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki musztardy w proszku / można pominąć jeśli nie macie

20 g żółtego sera 

2 jajka, białka i żółtka oddzielnie

sól i pieprz 


Kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, nadmiar bułki odsypać.
Piekarnik nagrzać do 180 st C ( z termoobiegiem ), do piekarnika włożyć blaszkę do pieczenia by również się nagrzała.

Do miski wlać mleko i dodać serek Almette, dokładnie wymieszać tak by serek rozpuścił się w mleku.
W garnku roztopić masło a następnie dodać mąkę, gałkę muszkatołową i proszek musztardowy, rózgą dokładnie wymieszać aż całość połączy się z masłem. Następnie wlać mleko z serkiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając rózgą. Gotować jeszcze 2 minuty aż masa mocno zgęstnieje, nie przerywać mieszania. Zdjąć garnek z palnika i dodać do niej starty żółty ser, pozostawić masę na kilka minut do przestygnięcia. Następnie dodać żółtka, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w 3 turach do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając. Białka nie muszą być dokładnie wmieszane w masę serową. 
Masę rozlać do przygotowanych kokilek do wysokości rantu, kokilki umieścić na blaszce piekarnikowej w piekarniku. Piec przez 10 minut.

Smacznego!




6 komentarzy: