Google+ Pomysłowe Pieczenie: Buraczane ciasto czekoladowe z karmelizowanymi burakami

niedziela, 9 listopada 2014

Buraczane ciasto czekoladowe z karmelizowanymi burakami

piękne i jakże pyszne




Obiecuję Wam, że to ciasto podbije serce każdemu kto je spróbuje. Miłośnicy ciast typu brownie będą w niebo wzięci, to deser który nas zachwycił swoim smakiem i konsystencją. Buraczane puree sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne i zdecydowanie należy do ciężkich odsłon czekoladowych wypieków. Karmelizowany burak to dla mnie odkrycie roku, idealnie idzie w parze z czekoladą i kremem śmietanowym. Natomiast syrop różano - buraczany to kwintesencja zarówno smaku jak i koloru, sprawia że w cieście można się zakochać.
Jeśli macie ochotę zobaczyć to ciasto w troszkę innych ujęciach zapraszam do magazynu Kocioł :-)


Składniki na ciasto:

200 g puree z buraków

250 g gorzkiej czekolady

150 g masła

120 g brązowego cukru muscovado

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości na średniej mocy palniku ok 40 minut. Gdy buraki są już miękkie odcedzamy je zachowując 30 ml wody buraczanej. Buraki wraz z wodą umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na puree. 
Czekoladę siekamy na drobne kawałki, masło kroimy w kostkę. Czekoladę i masło umieszczamy w misce, którą stawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszamy do momentu aż wyszystko dokładnie się połączy i powstanie gładka i błyszcząca masa. Do ostygniętej masy czekoladowej dodajemy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii i buraczane puree. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia makę i kakao. Mieszamy aż mąka dokładnie połączy się z całością.
Gotową masę przekładamy do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia zarówno boki jak i jej dno.
Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 160 st C piekarnika i pieczemy przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w foremce jeszcze przez 5 minut, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Składniki na karmelizowane buraki i syrop:

2 małe buraki

300 g cukru

250 ml wody

1 łyżka suszonych płatków róży cukrowej

1 i 1/2 łyżki souk z cytryny

Buraki obieramy ze skórki i przy pomocy obieraczki do warzyw skrajamy je bardzo cienko w taki sposób jak obiera się skórkę z jabłek. Powstanie kilka długich kawałków, które przecinamy na mniejsze.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Garnek ustawiamy na średniej mocy palniku, mieszamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy kawałki buraków i gotujemy do momentu aż buraki zrobią się przeźroczyste i miękkie. Potrwa to ok 20 minut, powstały syrop znacznie zgęstnieje i zmniejszy swoją obiętość. Gdy buraki będą już ugotowane, wyjmujemy je z syropu i odcedzamy na papierowym ręczniku. Do syropu dodajemy płatki róży i sok z cytryny całość gotujemy jescze 2 minuty. 
Gotowy syrop pozostawiamy do ostygnięcia. 
Kawałki karmelizowanych buraków zwijamy na kształt róż.
  
Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

Schłodzony serek mascarpone i śmietanę ubijamy na gładką i puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 

Zimne ciasto przekrajamy wzdłuż na pół. Na pierwszy kawałek ciasta wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy drugą połowę kremu. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi burakami i obficie polewamy syropem.





14 komentarzy:

  1. Jejku, jak znakomicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacho, pięknie ozdobione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo cieszę się, że Ci się podoba:-)

      Usuń
  3. Matko jakie piękne! I jeszcze z dodatkiem buraków, które uwielbiam w ciastach czekoladowych! To musiało być niebo w gębie i jeszcze taka uczta dla oczu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo dziękuję za odwiedziny i bardzo, bardzo miły komentarz:-)

      Usuń
  4. Zdecydowanie przyciąga uwagę :) Te karmelizowane buraki mnie zaciekawiły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i nowatorski tort:) wprawdzie o samym cieście z burakami już słyszałam ale te karmelizowane buraki to coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, aż mi słów zabrakło... Wygląda fenomenalnie, te karmelizowane buraczki mnie zaskoczyły i uwiodły. Oj, muszę, muszę takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja ostatnio dwa razy robiłam buraczane ciasto i jestem pod wrażeniem, co prawda według trochę innego przepisu, bo buraki są tarte surowe i jest więcej kakao, ale myślę, że oba są pyszne
    a różyczki buraczane rewelacja, spróbuję też zrobić piekąc moje kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjawiskowy wypiek .... a karmelizowane buraczki zachęcają do ich zrobienia ... tak pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń