Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pomidorowa przekąska z Apetiną

poniedziałek, 10 listopada 2014

Pomidorowa przekąska z Apetiną

szybka i bardzo aromatyczna




Czasami jest tak, że nie mamy czasu na wielkie gotowanie a przecież jeść trzeba. Najczęściej wtedy sięgamy po kanapkę lub coś innego, równie szybkiego do zrobienia. Choć ja kanapki bardzo lubię to zdecydowanie wolę zjeść coś ciepłego. Jeśli w domu jest zupa to już mi wystarczy ale jeśli nie ma to przychodzą do głowy inne rozwiązania:-). Tak oto powstał pomysł na przygotowanie szybkiej, bardzo aromatycznej, pomidorowej przekąski. 


Składniki na przekąski:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie serka kremowego Apetina Pomidory i Bazylia

3 łyżki tartego żółtego sera

5 suszonych pomidorów ( w zalewie oliwnej )

6 łyżeczek pomidorowego pesto

2 łyżki posiekanej bazylii

6 pomidorków koktajlowych

Z ciasta frncuskiego wycinamy 6 kółek o średnicy 10 cm .
Serek kremowy Apetina umieszczamy w miseczce razem z posiekanymi drobno suszonymi pomidorami. Dodajemy żółty ser i dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pesto pomidorowym, na pesto wykładamy kilka łyżeczek mieszanki serowej. Kółka zlepieamy po bokach jak pierogi ale nie do końca, pozostawiamy małe kieszonki. 



Wierzch każdej kieszonki posypujemy posiekaną bazylią i układamy po jednym pomidorku koktajlowym. Tak przygotowane przekąski umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C prze 20 minut, lub do momentu aż pomidorki będą upieczone a ciasto nabierze złotego koloru.




Składniki na pomidorowe pesto:

100 g suszonych pomidorów ( w zalewie oliwnej )

1 łyżka orzeszków piniowych 

1 ząbek czosnku

2 łyżki tartego parmezanu

15 g liści bazylii

1 łyżeczka soku z cytryny

60 ml oliwy z pomidorów

60 ml dobrej jakościowo oliwy

sól morska i pieprz 


Orzechy piniowe lekko podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i niewykorzystane przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)



Dania z serkami kremowymi

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i uroczo wyglądający pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie gotowe mimo, że jest niezbyt zdrowe bo na tłuszczu chemicznie utwardzanym, to jest jednak niezawodne, Nigdy nie udało mi sie zrobić ciasta w domu równie dobrego i listkującego się prawidłowo.
    Przekąska świetna zwłszcza do kufla pszenicznego piwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko zgadzam się z Tobą w 100% co do kupnego ciasta francuskiego, ja zdecydowanie wolę domowe i czasami poświęcam dzień na jego przygotowanie i mrożę je na potem. Czasami jednak nie ma na to czasu i wtedy dobrze mieć pod ręką gotowe:-), albo zamiast francuskiego zrobić ciasto kruche i wtedy przekąska będzie np w formie wytrawnych tartaletek:-)

      Usuń
  3. Ale bym zjadł, teraz na śniadanie! :O

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają, w sam raz na przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie szybkie smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczna ta Twoja przekąska:) I można ją szybko przygotować, a to obok smaku najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda i jestem pewna że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń