Google+ Pomysłowe Pieczenie: Millers loaf na mące z Młyna Kopytowa

piątek, 7 listopada 2014

Millers loaf na mące z Młyna Kopytowa




Ten chleb należy do jednych z moich ulubionych i bardzo często pieczonych chlebów. Ciasto chlebowe jest dość luźne, dlatego jeśli dopiero jesteście na początku przygody z pieczeniem chleba można go upiec w foremce. Ja formuję ten chleb w owalny bochenek i wkładam do wyrastania do koszyka a następnie piekę na kamieniu do pizzy. Chleb widoczny na zdjęciu upiekłam z części ciasta by pokazać, że w foremce też można go upiec. Jeśli macie ochotę na ten chleb to koniecznie zróbcie zakwas pszenny. By przygotować taki zakwas postępujemy dokładnie tak samo jak przy produkcji zakwasu żytniego z tą różnicą, że używamy mąki pszennej. Możecie bazować na tej instrukcji. Pamiętajcie, że do produkcji zakwasu i do ciasta chlebowego używamy najlepszej mąki jaka jest nam dostępna. Ja używam mąk z Młyna Kopytowa, bo uważam że te mąki są jedne z lepszych jakich używałam. Młyn ten posiada szeroką ofertę i przystępne ceny jak na mąki ekologiczne z certyfikatem dlatego tym bardziej zachęcam Was do odwiedzenia ich sklepu 





Składniki:

390 g aktywnego zakwasu pszennego


145 g mąki pszennej razowej


370 g letniej wody

1 łyżka soli

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki oprócz soli i hakiem wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach miksera prze kilka minut. Następnie zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy kolejne 5 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 20 minut by odpoczęło, po tym czasie do ciasta dodajemy sól i ponownie wyrabiamy przez chwilę na wolnych obrotach, a następnie 3 minuty na wyższych obrotach. Wyrobione ciasto chlebowe powinno być elastyczne, ale jego konsystencje będzie dość luźna. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie odgazowujemy je 4 razy co 30 minut. Po 2 godzinach z ciasta formujemy owalny bochenek i wkładamy do wysypanego mąką koszyka lub do wysypanej otrębami foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nagrzewamy do 240 st C razem z kamieniem do pizzy, na dno piekarnika wkładamy naczynie z 1/2 szklanki gorącej wody ( dzięki temu w piekarniku wytworzy się para ). Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy z koszyka na gorący kamień, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Jeśli pieczemy w foremce to wystarczy, że natniemy chleb i włożymy razem z foremką do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzimy na kratce.






Źródło przepisu: książka Bourke Street Bekery

3 komentarze:

  1. Chlebek cudowny! :)
    Mąki z tego młyna mam i też polecam :)
    Ceny rzeczywiście są przystępne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu dziękuję bardzo, cieszę się, że używasz ich mąk, bo są jedne z lepszych:-)

    OdpowiedzUsuń