Google+ Pomysłowe Pieczenie: Bezglutenowe placki

czwartek, 5 marca 2015

Bezglutenowe placki

na mące kokosowej i owsianej




  Będąc w Hiszpanii każdego dnia jadłam świeżą bagietkę w dodatku do każdego posiłku. Prócz tego, że przybyło mi kilka kg to zauważyłam, że być może jestem uczulona na gluten. 
 Chleb kocham pod każdym względem, za jego zapach, smak ale przede wszystkim za to, że podczas domowej produkcji pieczywa w domu panuje magiczny klimat. Wszystko co wiąże się z chlebem ma pozytywną energię. Dlatego bardzo trudno jest mi wyobrazić sobie życie bez chleba i nie mam tu na myśli jedzenia go, raczej chodzi mi o sam proces powstawania. 
 Moje rozważania na temat glutenu rozpoczęły się po powrocie z Hiszpanii. Będąc tam na mojej skórze rąk pojawiła się alergia, mocno zaczerwienione i suche miejsca, a nawet pękające i bardzo swędzące obszary, zwłaszcza pomiędzy palcami. Przepraszam za tak szczegółowy opis, ale by przybliżyć mój problem inaczej nie mogę:-)
 Moją alergię przypisałam zmianie wody, pomyślałam, że skóra musi się przyzwyczaić do nowego i stąd te problemy. Do głowy mi nie przyszło, że może to być związane z dużą dawką spożywanego glutenu. Przecież chleb jem od zawsze, wprawdzie nie każdego dnia i nie do wszystkich posiłków ale kilka razy w tygodniu zdarza mi się. Chleb piekę, po ostygnięciu kroję na kromki i zamrażam a potem jak mam ochotę wyjmuję kromkę, odmrażam i zjadam:-)
 Po powrocie z Hiszpanii, po 3 dniach moje problemy skórne w magiczny sposób zniknęły. I tu zaczęłam się zastanawiać, bo przecież ponownie zmieniłam wodę i teoretycznie skóra ponownie powinna się przyzwyczaić, prawda? Tymczasem moje ręce wróciły do stanu sprzed wyjazdu w zaledwie kilka dni. To co było inne to, to że nie jadłam pokarmów zbożowych, tylko owoce i warzywa, ryby i mięso. 

 Teraz z perspektywy czasu przypominam sobie, że za każdym razem jak używałam mąki, czy to wyrabiając chleb czy ciasto na makaron, pojawiało się podobne uczulenie na moich dłoniach. Nie zwracałam na to większej uwagi bo uczulenie szybko mijało, już po kilku godzinach. Teraz jak połączyłam fakty skłaniam się do podejrzewania mój organizm o lekką nie tolerancję glutenu.
 Chyba nic innego mi nie pozostaje jak zrobić eksperyment i przez miesiąc nie jeść produktów zbożowych a potem przez tydzień jeść każdego dnia. Innego pomysłu nie mam na to jak sprawdzić czy mam uczulenie czy nie!
  
 Dzisiaj przepis na bezglutenowe placuszki, mega pyszne i myślę, że zdrowsze od tradycyjnych. Dodam, że moja córka pochłonęła znaczną ich ilość. Z modem i bananami smakują wyśmienicie ale również lekko posypane cukrem pudrem będą pyszną śniadaniową propozycją:-)


Składniki:

40 g mąki kokosowej

40 g mąki owsianej

230 ml mleka / ja użyłam kokosowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka pasty z wanilii

szczypta soli

olej do smażenia / rzepakowy lub kokosowy

Dodatkowo do podania z plackami

mód, banany, cukier puder, wiórki kokosowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy mleko, olej, pastę z wanilii i mieszamy rózgą. Do mokrych składników dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, tak by powstało gładkie, dość gęste ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy je z ciastem. Dzięki temu placki będą puszyste i lekkie. 
Placki smażymy na rozgrzanej i naoliwionej patelni na złoty kolor. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)



23 komentarze:

  1. Cóż za apetyczne placki:) Fantastyczny pomysł na śniadanie lub na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. olimpio,
    pyszne snaidanei!
    tylko czy nie tolerujesz glutenu powinien stwierdzić lekarz.
    Nie można się bez przyczyny samemu go pozbawiać.
    Często niestosowanie glutenu maskuje niektóre schorzenia.
    I lekarze przed tym przestrzegają.
    Myślę, że zmiana środowiska i sposobu żywienia przez miesiąc dała znać o sobie.
    Po prostu. Nietolerancji na gluten nie nabywa się tak szybko i po tylu latach tolerancji.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu sama nie wiem co o tym myśleć dlatego ten maly eksperyment. Kiedy przylecę do Polski zrobię sobie wszystkie badania bo tu w UK to raczej na moje spostrzeżenia lekarz powie, że wydziwiam:-). Tylko teraz jak o tym myślę, właśnie przypominają mi się sytuacje, kiedy używałam bardzo dużo mąki i moje ręce bardzo na to reagowały poza tym zawsze miałam problem z nadwagą i mimo ćwiczeń nie uzyskiwałam zadawalających efektów. To może być jeden z objawów nietolerancji. W ciągu miesiąca nie sądzę, że mój stan zdrowotny się pogorszy jeśli nie dostarczę mu glutenu, odżywiam się bardzo zdrowo i również regularnie ćwiczę więc zobaczymy jakie będą efekty. I nie chodzi mi tutaj o zgubienie zbędnych kg, choć nie będę narzekać jak zgubię:-), chodzi mi raczej o sprawdzenie czy jeśli powrócę do glutenu to moja skóra na dłoniach zareaguje.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłaby :) wyglądają bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Często problem z alergią (nawet w czasie wyrabiania chleba) pojawia się nie dlatego, że ma się uczulenie na gluten, tylko biała mąka jest wybielana i zawiera różne dodatki chemiczne. Rozmawiałam kiedyś z dziewczyną, która była uczulona na gluten mieszkając w Kanadzie, a po powrocie do Polski i kupowaniu mąki ze sprawdzonych młynów nagle objawy odeszły:) I nie proponuję iść do lekarza w PL, bo oni na wszystko proponuję odstawienie glutenu. Najlepsza opcja to zrobienie sobie szczegółowych badań krwi, a potem ewentualnie szukanie dalej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko, że ja mam mąkę organiczną ze sprawdzonego źródła i najwyższej jakości i nie jest wybielana. Badania krwi muszę zrobić koniecznie bo chyba 4 lata nie robiłam!

      Usuń
  6. Łucjo, z glutenem , czy bez takie śniadanie mogę spożywać codziennie nawet z narażeniem się na swędzącą wysypkę, w dodatku pieknie i apetycznie podane i sfotografowane

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki bardzo apetyczne, szczególnie z dodatkiem bananów :) A co do podejrzeń alergii, to zgadzam się z dziewczynami, ja bym po prostu skonsultowała się z lekarzem i porobiła sobie wszystkie badania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki mam zamiar Zuza:-), ale ten miesiąc będzie bez glutenu mimo wszystko:-)

      Usuń
  8. o matko, wyglądają mega apetycznie :) pyszota

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne śniadanko, na wspaniałych zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kamilo, że Ci się podoba moja śniadaniowa propozycja:-)

      Usuń
  10. Uczulenie na gluten może nieść za sobą inne przyczyny. Metaboliczne choroby również wskazują nietolerancję na niego. Ja tak mam i jak się okazało powodem jest Hasimoto i Insulinooporność;-( Dlatego jak już będziesz robiła badania to również w tym kierunku, to też nie pozwala schudnąć mimo ćwiczeń i diety niestety;-(
    A placuszki boskie:-) Czym mogę zastąpić mąkę kokosową, bo owsianą mam;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko taki mam zamiar, przebadam się dokładnie za kilka miesięcy jak przylecę do Polski:-). A zamiast mąki kokosowej możesz użyć mąki jaglanej:-)

      Usuń