Google+ Pomysłowe Pieczenie: Lody rabarbarowe

poniedziałek, 4 maja 2015

Lody rabarbarowe

na rozpoczęcie sezonu



Po fantastycznym cieście rabarbarowym, w którym połączyłam rabarbar z truskawkami mam dla Was jeszcze lepsze lody, w których połączyłam rabarbar z wodą różaną. Lody są niesamowicie kremowe a połączenie smaków idealne. Kawałki karmelizowanego rabarbaru rozpływają się w ustach a dodatek wody różanej sprawia, że są wyjątkowe. Od razu stały się ulubionymi lodami rodziny i od soboty to nasz poobiedni deser. 


Składniki na karmelizowany rabarbar:

400 g rabarbaru

120 g cukru

2 łyżki wody różanej

Do garnka z grubym dnem wkładamy pokrojony na małe kawałki rabarbar ( rabarbaru nie obieramy ze skórki ). Dodajemy cukier i wodę różaną. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy, jedynie lekko potrząsamy garnkiem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zmniejszamy moc palnika i gotujemy prze 10 minut. Do momentu aż rabarbar zmięknie i powstanie syrop. Garnek zdejmujemy z ognia, rabarbar przekładamy do miseczki i schładzamy do temperatury lodówkowej.


Składniki na lody:

400 ml pełnotłustego mleka

350 ml śmietany kremówki

100 g cukru

3 żółtka

1 łyżeczka pasty waniliowej

cały karmelizowany rabarbar

Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietanę. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy moc palnika. Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Całość ponownie przelewamy do garnka i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotujemy kilka minut. Nie doprowadzamy do wrzenia gdyż mieszanka lodowa może się zważyć. Masa lodowa powinna lekko zgęstnieć i oblepiać drewnianą łyżkę. Gdy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, mieszankę przelewamy do miski i studzimy. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, miskę wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mieszankę lodową wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji producenta. Na sam koniec procesu mieszania lodów dodajemy karmelizowany rabarbar. 


Smacznego:-)




20 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudne :D Koniecznie będę musiała zrobić !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te lody muszą być pyszne! Szkoda, że nie mam maszynki do lodów. W tym roku też mam zamiar przetestować połączenie rabarbaru i wody różanej, właśnie czekam na dostawę ze sklepu internetowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mam maszynki - wkładam do plastikowego pudełka, do zamrażarki i co godzinę wyjmuję i miksuję chwilę :)

      Usuń
  4. Co za wspaniale lody Olimpio! Dodatek wody rozanej kusi niesamowicie...musze wyprobowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pychota! Można się uzależnić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne lody! Ależ bym takich zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota!
    To już chyba rzeczywiście czas, aby rozpocząć sezon na domowe lody.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, te lody są po prostu obłędne! *.*
    Na pewno wypróbuję ten przepis, bo prezentują się naprawdę kusząco! :)
    Świetne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie brzmi! A wygląda chyba jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podobają:) .... uwielbiam rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lody to ja uwielbiam, choć rabarbarowych jeszcze nie jadłam. Zdjęcia są tak piękne, że mogłabym spróbować w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chętnie wproszę się na spróbowanie, wyglądają bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wyglądają, uwielbiam rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ one cudne... Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają pięknie! Czym zastąpić wodę różaną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu wodę różaną trudno zastąpić:-), może uda ci się zdobyć olejek różany ( spożywczy ) lub pomiń. Do rabarbaru dobrze pasuje ekstrakt migdałowy ale dodatek samego ekstraktu z wanilii wystarczy:-)

      Usuń
    2. Tak czułam, że ciężko ;) zrobiłam póki co ciasto, ale lody tez muszę :)

      Usuń