Google+ Pomysłowe Pieczenie: Surowa zupa z awokado i kiszoną kapustą

środa, 9 marca 2016

Surowa zupa z awokado i kiszoną kapustą

pyszna, sycąca i bardzo zdrowa



Nie wiecie jak przemycić do swojego organizmu porządną porcję warzyw? Taką porcję, po której wasze ciało pokocha was:-)? Pewnie, można zjeść dużo warzyw w sałatce lub same na surowo albo tak jak ja zrobić sobie surową zupę.
Mam wysokoobrotowy blender kielichowy i w nim miksuję swoje zupy, by otrzymać lekko ciepłą muszę miksować około 5 minut, ale gdy zupa nie jest ciepła to idealnie sprawdza się jako chłodnik. Tak jest w przypadku tej zupy, smakuje fantastycznie lekko ciepła, ale jest równie pyszna na zimno. Mi bardzo przypomina hiszpańskie gazpacho, choć w smaku porównałabym do kapuśniaku:-)
Zupa na surowo ma bardzo dużo wartości odżywczych, warzywa nie są poddawane obróbce termicznej przez co nie tracą swoich wartości. Taka zupa to bomba wielowitaminowa a przy tym ma piękny kolor, który nastraja wiosennie:-) dlatego bardzo ją polecam!


Składniki na 4 porcje:

500 ml wody

3 łodygi selera naciowego

10 daktyli

mała gałązka rozmarynu

1 łyżeczka kurkumy

sok z 1/2 małej cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1/2 łyżeczki mielonego suszonego czosnku

1 cm  świeżego imbiru

1 łyżeczka soli himalajskiej

1 awokado

1 papryka

1 jabłko

1 marchewka

150 g kiszonej kapusty

szczypiorek

Daktyle i rozmaryn zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.
Wodę wlewamy do blendera wysokoobrotowego, dodajemy seler, sok z cytryny, olej, kurkumę, imbir, czosnek, namoczone wcześniej daktyle i rozmaryn. Całość miksujemy przez 5 minut ( jeśli macie blender vitamix, jeśli inny to sprawdźcie w instrukcji ile czasu możecie miksować na wysokich obrotach ). 
Awokado i paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce.
Warzywa rozdzielamy na 4 miseczki, dodajemy kapustę kiszoną i zalewamy zupą. Całość posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy olejem rzepakowym.


Smacznego:-)


Inspiracja książka The Uncook Book by Tanya Maher 

8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na zupę, z awokado i na surowo to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię smak kiszonej kapusty, bardzo chętnie więc zjadłabym taką zupę :) Nie mam blendera wysokoobrotowego, tylko zwykły. Zastanawiam się, czy krótkie podgrzanie, np w kąpieli wodnej, byłoby ok? Można wtedy nie przekroczyć 40 stopni C, tak teraz podgrzewam jedzonko dla synka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzia możesz tak zrobić choć mi bardziej smakuje na zimno:-)

      Usuń
  3. Oj, rozpoznaje gadzety kupione na Sycylii... pieknie sie komponuja, cudnie!
    Buziole!

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  4. Surowa zupa? Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń