Zbliża
się Wielkanoc, więc to dobry czas na wyjątkowe wypieki, które będą cieszyć swym
smakiem i oczywiście wyglądem.
Nim
podam Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast słów kilka o akcji
"Zboże smakuje i inspiruje", w którą się zaangażowałam. W jej
ramach zachęcam do spożywania produktów zbożowych, które są przede wszystkim
głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie.
Produkty
te są tak różnorodne, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Płatki zbożowe na
śniadania, kasze i makarony na obiady, pyszne chleby i ciasta pieczone na
najwyższej jakości mąkach. Szeroki wachlarz i łatwa dostępność do zbóż sprawia,
że nasza kuchnia może być różnorodna, smaczna i przede wszystkim pełnowartościowa,
ponieważ produkty zbożowe dostarczają wielu cennych składników pokarmowych.
W
mojej kuchni królują kasze i makarony, ale jak zapewne wiecie domowy chleb
robię najczęściej.
Sięgam wtedy po najwyższej jakości mąki zarówno pszenne, jak i pełnoziarniste. Nie ukrywam, że również uwielbiam eksperymenty i dzięki produktom zbożowym, mogę wymyślać nowe i ciekawe przepisy na ciasta.
Sięgam wtedy po najwyższej jakości mąki zarówno pszenne, jak i pełnoziarniste. Nie ukrywam, że również uwielbiam eksperymenty i dzięki produktom zbożowym, mogę wymyślać nowe i ciekawe przepisy na ciasta.
Zadanie
konkursowe polega na podaniu Waszej propozycji przepisu wraz ze zdjęciem na
wypiek wielkanocny z wykorzystaniem dowolnego produktu zbożowego, może to być
mąka, kasza a nawet makaron:-). Bądźcie kreatywni i nie bójcie się
eksperymentować:-).
Konkurs
trwa od 21 do 28 marca do północy.
Zgłoszenia konkursowe przysyłajcie na mojego maila olimpia340@gazeta.pl,lub w komentarzach pod tym postem.
Zwycięzcę wybiorę do tygodnia po zakończeniu konkursu i ogłoszę go w osobnym wpisie. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski. Gorąco zachęcam do zabawy!
A teraz obiecany przepis na ciasto anielskie:-)
Zgłoszenia konkursowe przysyłajcie na mojego maila olimpia340@gazeta.pl,lub w komentarzach pod tym postem.
Zwycięzcę wybiorę do tygodnia po zakończeniu konkursu i ogłoszę go w osobnym wpisie. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski. Gorąco zachęcam do zabawy!
A teraz obiecany przepis na ciasto anielskie:-)
Składniki na ciasto:
12 białek
270 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu lub octu
75 g mąki tortowej
75 g mąki ziemniaczanej
świeże owoce lub mus owocowy
świeże owoce lub mus owocowy
Obie
mąki i 50 g cukru przesiewamy co najmniej 4 razy. Białka umieszczamy w misie
miksera i na wysokich obrotach ubijamy do momentu, aż się spienią. Dodajemy sok
z cytryny, winian potasu i ubijamy, aż piana zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier,
łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ma powstać gęsta i lśniąca masa, jak na
bezę. Do ubitych białek w 3 turach dodajemy przesianą mąkę z cukrem. Każdą
partię suchych składników bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Najlepiej
robić to przy pomocy gumowej szpatułki.
Gotową masę przekładamy do foremki z
kominem o średnicy 21 cm i wysokości 11 cm, wyrównujemy. Formy nie smarujemy
tłuszczem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na najniższą półkę i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, formę obracamy do góry dniem i w takiej pozycji pozostawiamy do momentu aż ciasto całkowicie ostygnie.
Zimne ciasto powinno odkleić się od foremki. Jeśli tak się nie stanie oddzielamy delikatnie przy pomocy noża.
Ciasto polewamy lukrem. Możemy je podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym :-)
Smacznego!
Cudne to ciasto :) Stale kusi, ale jeszcze nie zdecydowałam się by go upiec, czas to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia! Zabieram się do pieczenia :))))
OdpowiedzUsuńKiedy będą wyniki :) ?
OdpowiedzUsuńW poniedzialek😉
UsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń