Google+ Pomysłowe Pieczenie: "Zboże smakuje i inspiruje" z konkursem w tle

poniedziałek, 21 marca 2016

"Zboże smakuje i inspiruje" z konkursem w tle

i przepisem na wielkanocne ciasto anielskie




Zbliża się Wielkanoc, więc to dobry czas na wyjątkowe wypieki, które będą cieszyć swym smakiem i oczywiście wyglądem. 
Nim podam Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast słów kilka o akcji "Zboże smakuje i inspiruje", w którą się zaangażowałam. W jej ramach zachęcam do spożywania produktów zbożowych, które są przede wszystkim głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. 
Produkty te są tak różnorodne, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Płatki zbożowe na śniadania, kasze i makarony na obiady, pyszne chleby i ciasta pieczone na najwyższej jakości mąkach. Szeroki wachlarz i łatwa dostępność do zbóż sprawia, że nasza kuchnia może być różnorodna, smaczna i przede wszystkim pełnowartościowa, ponieważ produkty zbożowe dostarczają wielu cennych składników pokarmowych.
W mojej kuchni królują kasze i makarony, ale jak zapewne wiecie domowy chleb robię najczęściej.
Sięgam wtedy po najwyższej jakości mąki zarówno pszenne, jak i pełnoziarniste. Nie ukrywam, że również uwielbiam eksperymenty i dzięki produktom zbożowym, mogę wymyślać nowe i ciekawe przepisy na ciasta. 
Jeśli mowa o ciastach, mam dla Was małą niespodziankę:-) czyli konkurs, w którym do wygrania jest super forma do anielskiego ciasta:


Zadanie konkursowe polega na podaniu Waszej propozycji przepisu wraz ze zdjęciem na wypiek wielkanocny z wykorzystaniem dowolnego produktu zbożowego, może to być mąka, kasza a nawet makaron:-). Bądźcie kreatywni i nie bójcie się eksperymentować:-).

Konkurs trwa od 21 do 28 marca do północy. 
Zgłoszenia konkursowe przysyłajcie na mojego maila olimpia340@gazeta.pl,lub w komentarzach pod tym postem. 

Zwycięzcę wybiorę do tygodnia po zakończeniu konkursu i ogłoszę go w osobnym wpisie. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski. Gorąco zachęcam do zabawy!

A teraz obiecany przepis na ciasto anielskie:-)






Składniki na ciasto:

12 białek

270 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka winianu potasu lub octu

75 g mąki tortowej

75 g mąki ziemniaczanej

świeże owoce lub mus owocowy

Obie mąki i 50 g cukru przesiewamy co najmniej 4 razy. Białka umieszczamy w misie miksera i na wysokich obrotach ubijamy do momentu, aż się spienią. Dodajemy sok z cytryny, winian potasu i ubijamy, aż piana zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ma powstać gęsta i lśniąca masa, jak na bezę. Do ubitych białek w 3 turach dodajemy przesianą mąkę z cukrem. Każdą partię suchych składników bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Najlepiej robić to przy pomocy gumowej szpatułki. 
Gotową masę przekładamy do foremki z kominem o średnicy 21 cm i wysokości 11 cm, wyrównujemy. Formy nie smarujemy tłuszczem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na najniższą półkę i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, formę obracamy do góry dniem i w takiej pozycji pozostawiamy do momentu aż ciasto całkowicie ostygnie
Zimne ciasto powinno odkleić się od foremki. Jeśli tak się nie stanie oddzielamy delikatnie przy pomocy noża. 

Ciasto polewamy lukrem. Możemy je podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym :-)
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Cudne to ciasto :) Stale kusi, ale jeszcze nie zdecydowałam się by go upiec, czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdjęcia! Zabieram się do pieczenia :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy będą wyniki :) ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń