Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sałatka z pomarańczą i fetą

czwartek, 28 lipca 2016

Sałatka z pomarańczą i fetą

idealne połączenie


Będąc na Sycylii nauczyłam się jeść sałatki z owoców z wytrawnymi dodatkami. Moim idealnym połączeniem jest pomarańcza i ser feta. Wariacji na temat owocowych sałatek jest tak dużo, że nie sposób zliczyć, ale im prościej tym smaczniej. Nie lubię sałatek, w których można znaleźć pół lodówki, zdecydowanie stawiam na proste połączenie kilku składników i dobrze zbalansowany dressing. Poza tym komu chce się robić skomplikowane dania podczas wakacji, gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni:-)? Sałatkę można podać na indywidualnych talerzach z porcją dressingu, będzie idealną przystawką podczas wakacyjnych przyjęć.



Składniki na 4 porcje

4 pomarańcze

400 g liści młodego szpinaku lub rukoli

200 g sera feta Apetina

1 czerwona cebula

100 g orzechów włoskich

1 łyżka miodu

2 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli morskiej

kilka płatków chilli 

1/4 szklanki oliwy

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Liście szpinaku dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Orzechy grubo siekamy. 
W małej misce mieszamy ze sobą miód, sok pomarańczowy i cytrynowy. Dodajemy sól i chilli a następnie wlewamy oliwę cały czas mieszając. 
Na 4 talerzach układamy liście szpinaku, które lekko polewamy dressingiem następnie układamy kawałki pomarańczy, sera fety i cebulę. Sałatkę posypujemy posiekanymi orzechami i całość podajemy z dodatkową porcją dressingu.



Twoja kuchnia ma to coś

4 komentarze:

  1. co tam przepis! człowiek nie może napatrzeć się na te zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu bardzo mi miło, dziękuję:-)

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcie! <3 Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń