Google+ Pomysłowe Pieczenie: Fritters z cukinią, marchewką, kukurydzą i fetą

piątek, 29 lipca 2016

Fritters z cukinią, marchewką, kukurydzą i fetą

uzależniająca przekąska



Cała moja rodzina uwielbia fritters i bardzo często przygotowuję je w naszej codziennej kuchni. Mam kilka wersji tych pysznych racuchów zarówno słodkich jak i wytrawnych. Moja ulubiona wersja to zdecydowanie na wytrawnie i lubię je jeść jako danie, choć mój mąż uwielbia je jako dodatek do mięsa czy ryby. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na cukiniowe fritters z dodatkiem fety i dipu na bazie jogurtu, fety i czosnku. Jest to idealna propozycja na piknik czy przyjęcie. Są pyszne na ciepło ale również na zimno. Lekkie, puszyste, uzależniające:-) dla dużych i małych. 




Składniki na fritters:


180 g cukinii startej na grubej tarce

120 g marchewki startej na grubej tarce

160 g kukurydzy z puszki

150 g drobno pokruszonej fety Apetina 

3 jajka, białka oddzielone od żółtek

90 g mąki pszennej

2 łyżki wody

olej ryżowy do smażenia

W dużej misce mieszamy ze sobą cukinię, marchewkę i kukurydzę. Z warzyw odciskamy nadmiar wody. Dodajemy pokruszony ser feta, żółtka, mąkę i wodę. Całość mieszamy. W mikserze ubijamy białka na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z warzywami. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju, smażymy po dwa racuszki, na złoty kolor z obu stron. Tak postępujemy z resztą ciasta. Podajemy posypane dodatkową porcją fety i z dipem. 

Składniki na dip:

100 ml naturalnego jogurtu

50 g sera feta Apetina

2 ząbki czosnku

W blenderze kielichowym miksujemy jogurt, ser feta i czosnek do uzyskania gładkiego sosu i podajemy z fritters.




3 komentarze:

  1. Piękne są te zdjęcia. Przepis na pewno wypróbuję :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki! Robię podobne, tylko bez kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń