Cała moja rodzina uwielbia fritters i bardzo często przygotowuję je w naszej codziennej kuchni. Mam kilka wersji tych pysznych racuchów zarówno słodkich jak i wytrawnych. Moja ulubiona wersja to zdecydowanie na wytrawnie i lubię je jeść jako danie, choć mój mąż uwielbia je jako dodatek do mięsa czy ryby. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na cukiniowe fritters z dodatkiem fety i dipu na bazie jogurtu, fety i czosnku. Jest to idealna propozycja na piknik czy przyjęcie. Są pyszne na ciepło ale również na zimno. Lekkie, puszyste, uzależniające:-) dla dużych i małych.
Składniki na fritters:
180 g cukinii startej na grubej tarce
120 g marchewki startej na grubej tarce
160 g kukurydzy z puszki
150 g drobno pokruszonej fety Apetina
3 jajka, białka oddzielone od żółtek
90 g mąki pszennej
2 łyżki wody
olej ryżowy do smażenia
W dużej misce mieszamy ze sobą cukinię, marchewkę i kukurydzę. Z warzyw odciskamy nadmiar wody. Dodajemy pokruszony ser feta, żółtka, mąkę i wodę. Całość mieszamy. W mikserze ubijamy białka na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z warzywami. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju, smażymy po dwa racuszki, na złoty kolor z obu stron. Tak postępujemy z resztą ciasta. Podajemy posypane dodatkową porcją fety i z dipem.
Składniki na dip:
100 ml naturalnego jogurtu
50 g sera feta Apetina
2 ząbki czosnku
W blenderze kielichowym miksujemy jogurt, ser feta i czosnek do uzyskania gładkiego sosu i podajemy z fritters.
Piękne są te zdjęcia. Przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
Pyszne placuszki! Robię podobne, tylko bez kukurydzy.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń