Google+ Pomysłowe Pieczenie: Rotolo z bobem i masłem tymiankowym

sobota, 23 lipca 2016

Rotolo z bobem i masłem tymiankowym

letni obiad dla każdego



Lato, ach to ty:-). Piękna pogoda i obiady jedzone w ogrodzie z widokiem na moje rabaty porośnięte kwiatami i grządki z bujnie rosnącymi pomidorami i bobem. Na pomidory muszę jeszcze trochę poczekać bo dopiero zaczynają się czerwienić, ale za to bób jest dojrzały i gotowy do zbiorów. Młody bób dodaję prawie do wszystkich obiadowych posiłków. Robię z niego pastę typu hummus, lekko gotuję na parze i dodaję do sałatek, duszę na patelni z młodą marchewką i szparagami lub zwyczajnie zjadam go na surowo. Moja dzisiejsza propozycja jest rewelacyjna:-), to jedno z tych dań, które smakuje każdemu i jest eksplozją smaków i aromatów. Rotolo bo tak nazywa się to danie pochodzi z kuchni włoskiej i są to płaty makaronu posmarowane nadzieniem i zawinięte w roladę. Rolada zawinięta jest w gazę i gotowana we wrzątku a następnie pokrojona jest na kawałki podawane z sosem lub aromatycznym masłem.
Ja przygotowałam nadzienie do rotolo z młodego bobu, naturalnego serka Apetina, ricotty, parmezanu  i podałam z tymiankowym masłem i uważam, że nie ma lepszego połączenia. 
Gorące lato, pysznie smaki i podróże, o tym marzy każdy kto choć raz spróbuje mojego rotolo:-)



Składniki na 2 rotolo:

2 szklanki ugotowanego młodego bobu ( bez skórki )

150 g młodego szpinaku

1 łyżeczka masła

150 g naturalnego serka Apetina w kostkach

2 łyżki ricotty

2 łyżki tartego parmezanu

1 małe jajko

1 ząbek czosnku

Na patelni roztapiamy masło a następnie dodajemy szpinak, który lekko podsmażamy ok 2 minuty. Następnie szpinak pozostawiamy do ostygnięcia.
Do malaksera wrzucamy bób, odciśnięty szpinak, serek Apetina, ser ricotta, parmezan, jajko i czosnek. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. 
Tak przygotowaną masą smarujemy makaron. 

Składniki na makaron:

200 g mąki pszennej

2 jajka

szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto, które następnie dzielimy na pół i rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką. Każdy kawałek staramy się rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 45 cm. 

Tak przygotowane kawałki ciasta układamy na dwie czyste gazy lub ściereczki. Na każdy kawałek ciasta wykładamy taką samą ilość nadzienia i przy pomocy gazy zwijamy w roladę. Oba końce rolad zawiązujemy sznurkiem. 
W dużym garnku, który zmieści rolady tak by się nie zginały, zagotowujemy lekko osoloną wodę. Zanurzamy w niej rolady i gotujemy 20 minut. Po tym czasie ugotowane rotolo wyjmujemy z wody, pozostawiamy na 2 minuty to lekkiego ostygnięcia, następnie odwijamy z gazy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Składniki na masło tymiankowe:

50 g masła

2 gałązki tymianku

Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy gałązki tymianku i chwilę podsmażamy, aż masło lekko się zarumieni.

Rotolo podajemy polane masłem tymiankowym, posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serkiem Apetina. Dodatkowo można posypać świeżo mielonym pieprzem.





8 komentarzy:

  1. Apetyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetycznie aż sobie zapiszę przepis, :D
    Koniecznie muszę wypróbować :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło jak wypróbujesz:-), i koniecznie daj znać czy smakowało:-)

      Usuń
  3. Już dawno nie widziałam tak pomysłowego dania! Genialne i do tego z bobem <3 Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej bardzo mi miło i ślicznie dziękuję:-)

      Usuń