Składniki na kremowe awokado:
1/2 dużego, dojrzałego awokado
1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
120 g jogurtu greckiego
szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera * i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Tak przygotowany dressing podajemy do sałatki.
* Do zmiksowania kremowego awokado użyłam ręcznego blendera firmy Braun MQ9087 KLIK , który idealnie zmiksował składniki do bardzo kremowej konsystencji.
* Do zmiksowania kremowego awokado użyłam ręcznego blendera firmy Braun MQ9087 KLIK , który idealnie zmiksował składniki do bardzo kremowej konsystencji.
Składniki na sałatkę
pieczona pierś z kurczaka
1 średniej wielkości ogórek
5 rzodkiewek
1 mała cebulka
5 pomidorów koktajlowych
50g liści roszpunki
świeże strączki
ulubione świeże zioła
2 łyżki owoców granatu
bezglutenowe chlebki
4 łyżki kremowego awokado
sól i pieprz do smaku
Na talerzu układamy liście roszpunki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cienkie pasy. Układamy na talerzu. Pierś z kurczaka kroimy dość cienko i również układamy na talerzu. Dodajemy pomidory, plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami, dodajemy również krążki cebuli, kiełki i owoce granatu. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch układamy chlebki pitta a kremowe awokado podajemy w osobnej miseczce.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
Przepisów na wiosenne sałatki, nigdy dość :) że ja nie wpadłam nigdy na pomysł zmiksowania awokado z jogurtem...
OdpowiedzUsuń