Google+ Pomysłowe Pieczenie: Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

czwartek, 18 maja 2017

Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

świętujemy naszą 10 rocznicę ślubu:-)



Gdy budzę się rano, On jest zawsze obok mnie! Gdy piję pierwszą poranną kawę, robię to z Nim! Gdy jestem w pracy, jest w moich myślach! Gdy wracam do domu, wiem, że za moment i On wróci, zjemy razem obiad i opowiemy sobie o tym, jak minął nam dzień. Gdy mam jakiś problem, zawsze jest pierwszą osobą, u której szukam pomocy, pocieszenia. Mój mąż jest wyjątkowy pod każdym względem, to mój największy przyjaciel i mogę na niego liczyć w każdej sytuacji. Dlatego ten wypiek, dedykuje właśnie jemu.
W ciągu tygodnia nie mam czasu na wymyślne gotowanie, ale gdy zbliża się weekend, zawsze planuję wyjątkowy posiłek. Oboje lubimy dobrze zjeść, bo kto nie lubi:-), choć ja wybieram wytrawne smakołyki, mój mąż zawsze zostawia sobie miejsce na deser. A co do deseru, to im prościej, tym lepiej- bez kombinowania i wymyślnych składników. Jego ulubiony deser to zwyczajne, owoce pod kruszonką. 
  

Maj to miesiąc, w którym świętujemy naszą rocznicę ślubu w tym roku 10 już i z tej okazji przygotowałam dla męża właśnie to proste ciasto. 
Wypiek ten powstał nie tylko jako prezent dla męża, ale również z okazji Światowego Dnia Pieczenia. Właśnie tego dnia dołączyłam do akcji Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Świętowanie w gronie najbliższych i z tak pysznym ciastem jest jeszcze większą przyjemnością. 



Ucierane ciasto pod kruszonką posmakuje każdemu, jest niezwykle proste w przygotowaniu a jednocześnie pyszne i idealne o tej porze roku. Mamy właśnie początek sezonu rabarbarowego dlatego użyłam go razem z wanilią by ciasto było wilgotne i by przełamać słodycz. Oczywiście ciasto jest bardzo uniwersalne i rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi owocami. 
W dniu naszej rocznicy, skromnie zapakowałam mój prezent i wręczyłam go mężowi. Gdy otworzył pudełko, stwierdził, że nawet zwyczajne ciasto przygotowane przeze mnie staje się wyjątkowym wypiekiem. Po spróbowaniu dodał, że przywołałam mu smaki z dzieciństwa, a to dla mnie największy komplement. 
Ja otrzymałam piękny bukiet moich ulubionych kwiatów.
To był bardzo wzruszający dzień. Wróciliśmy wspomnieniami do dnia z przed 10 lat kiedy to powiedzieliśmy sobie Tak i po raz pierwszy, jako małżonkowie wspólnie pokroiliśmy ciasto. W rocznicę tamtego dnia zjedliśmy pyszne ciasto, rozmyślając o kolejnych szczęśliwych latach jakie jeszcze są przed nami. 





Składniki na ciasto

1 laska wanilii

700 g rabarbaru


100 g cukru


180 g kostki do pieczenia Kasia


2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


200 g cukru


3 jajka

180 g kwaśnej śmietany



260 g mąki pszennej


2 łyżeczki proszku do pieczenia


40 g budyniu waniliowego bez cukru

2 łyżeczki cukru pudru


Migdałowa kruszonka:

110 g mąki pszennej

70 g brązowego cukru

80 g kostki do pieczenia Kasia

30 g płatków migdałowych

Rozgrzewamy piekarnik do 175 °C z termoobiegiem
Przekrawamy laskę wanilii wzdłuż na pół i przy pomocy noża zbieramy ziarenka, które zachowujemy na później. Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i łączymy ze 100 g cukru i laską wanilii. Tak przygotowany rabarbar umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości ok 25 minut. Rabarbar studzimy i odcedzamy na sitku, zachowujemy syrop na później, a laskę wanilii usuwamy.
Przygotowujemy migdałową kruszonkę. Łączymy mąkę, cukier i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę do pieczenia Kasia, całość rozcieramy między palcami na kruszonkę. Na koniec dodajemy migdały, mieszamy i całość chłodzimy w lodówce.
Papierem do pieczenia wykładamy dno i boki 23 cm foremki do pieczenia tak, by papier wystawał na 5 cm powyżej foremki.
Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę do pieczenia Kasia i ziarna wanilii. Całość ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu oraz kwaśną śmietanę.
Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Całość dokładnie mieszamy.
Połowę masy wykładamy do foremki, układamy połowę porcji pieczonego rabarbaru i posypujemy połową kruszonki, następnie wykładamy resztę masy i ponownie układamy rabarbar i posypujemy resztą kruszonki.
Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C z termoobiegiem i pieczemy ok 1h i 15min, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po włożeniu w ciasto patyczek będzie czysty to znaczy, że ciasto się upiekło. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, zostawiamy ciasto w foremce jeszcze na 5 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z syropem rabarbarowym.
Smacznego:-)


Wpis zawiera lokowanie produktu i powstał przy współpracy z marką Kasia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz