Kto z Was lubi hummus? Ja jestem od niego uzależniona i praktycznie każdego dnia coś z nim jem. Moim ostatnim odkryciem jest kanapka z hummusem i suszonymi pomidorami z oliwy, pyszność. Często jem go na obiad razem z pieczonymi warzywami i muszę przyznać, że wersja z pieczonymi, kolorowymi burakami jest fantastyczna. Dzisiaj podam Wam przepis, który uważam, że jest tak dopracowany, że lepszego nie znajdziecie. Jeśli więc lubicie hummus z lekkim uderzeniem:-), to jest to przepis dla Was.
Składniki
500 g cieciorki z puszki
75 ml wody z cieciorki
120 g pasty sezamowej ( tahini )
4 ząbki czosnku
2 plasterki cytryny bez skórki
1 łyżeczka soli
2 plasterki cytryny bez skórki
1 łyżeczka soli
1 papryczka chili
20 ml oliwy z oliwek
20 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera ręcznego* i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Można dolać więcej wody po cieciorce jeśli hummus będzie zbyt gęsty.
*Do zmiksowania hummusu użyłam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko wszystko zmiksował.
Hummus podajemy z ulubionymi dodatkami jak świeże lub pieczone warzywa oraz z chlebem typu pita
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
Olimpio, cudowne zdjęcia... :)))
OdpowiedzUsuńNie jestem humusową fanką. Czytałam kiedyś, że najlepszy hummus jest z gotowanej ciecierzycy, a nie z puszki. Jakie Ty masz doświadczenia?
Cześć Alu, wolę ten z gotowanej ciecierzycy, namoczonej dzień wcześniej, ale ostatnio nie mam czasu więc korzystam z puszkowych, więc jak najbardziej polecam tą ugotowaną samemu:-)
UsuńNo własnie, puszki to duża wygoda :))
UsuńUściski!
Kiedyś nie przepadałam za hummusem, ale teraz bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię humus, a zwłaszcza taką ostrzejszą wersję ale niestety musiałam wykluczyć strączki z diety :)
OdpowiedzUsuń