Ida Święta Wielkanocne więc czas na babkę. Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobrą babkę:-). Muszę dodać że chyba najlepszą babkę jogurtową jaka w życiu jadłam. A przyznam się, że jadłam wiele:-). Jest mega puszysta, mega cytrynowa i mega maślana, nie za ciężka, po prostu idealna. Miałam ją zamrozić by była świeża na świątecznym stole, ale
nie zostało z niej nic tylko okruszki i smaczne wspomnienie. Choć miałam do wypróbowania kilka innych przepisów to jednak tą babkę upiekę raz jeszcze i może tym razem uda jej się dotrzeć na świąteczny stół-). Polecam!
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 225 g masła
- 250 g drobnego cukru
- 4 jajka, żółtka osobno i białka osobno
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 85 ml soku z cytryny ( 2 średnie cytryny)
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 285 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Suche składniki przesiać przez sitko. W drugiej misce ubić białka z sola na sztywną pianę.
Suche składniki połączyć z masą maślaną dodać łyżkę białek i wymieszać, następnie dodać resztę białek, zamieszać do połączenia.
Foremkę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotowana masę wlac do foremki. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez 15 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na lukier:
- 115 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Polać ostygniętą babkę
Smacznego:-)
wygląda wspaniale :), częstuję się
OdpowiedzUsuńDziekuje:-), szkoda ze w realu nie moge poczestowac ale zapraszam do wyprobowania przepisu. Pozdrawiam
UsuńWygląda na puszystą i wilgotną zarazem;) Takie to ja lubię, a do tego piękny ma kolorek;)
OdpowiedzUsuńTak, jest i puszysta i wilgotna jednoczesnie dlatego mysle, ze jest najlepsza babka jogurtowa jaka jadlam:-). Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJednak zgłaszany do akcji przepis zgodnie z zasadami powinien być opatrzony banerkiem lub linkiem. Proszę o poprawkę, wówczas będę mogła zaakceptować przepis :)
Dziekuje, myslalam,ze umieszczenie banerka na blogu wystarczy:-), poprawilam i banerek akcji jest rowniez pod przepisem:-). Pozdrawiam
UsuńNie, o banerku z boku bloga w ogóle nie wspominałam. Chodzi o oznakowanie konkretnych przepisów :) Oczywiście dotyczy to również piernika, który zgłaszałaś :)
UsuńTen przepis już jest w akcji. Pozdrawiam! :)
Fajna babka..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń