Piernik mojej mamy, najlepszy z najlepszych!
Najpyszniejszy piernik na świecie. Piernik mojej mamy:-). Bez niego nie byłoby Świąt zarówno Wielkanocnych jak i Bożego Narodzenia. Jest mięciutki, aromatyczny, korzenny,wilgotny, długo zachowuje świeżość i im starszy tym lepszy. Zapach jaki roznosi się w domu podczas jego pieczenia jest nieziemski. Będzie Wam smakował:-). Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml )
- 50 g miodu
- 175 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 słoik powideł + drugi słoik na przełożenie piernika
Tak przygotowane ciasto przelać do dwóch keksówek ( 30 x 10 ), wysmarowanych maslem i posypanych kaszą manną. Piec w 170 st.C przez ok 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w foremkach przez 10 minut, po tym czasie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny piernik przekroić na 3 części i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki na polewę czekoladową:
- 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 4 łyżki śmietany kremówki lekko podgrzanej
Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko wrzącą wodą. Pozostawić czekoladę do całkowitego roztopienia. Po roztopieniu zdjąć miskę z garnka i dodać do czekolady ciepłą śmietankę i masło,dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka, polać piernik.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz