Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu, gdy mój mąż chciał mi pokazać, że potrafi gotować:-). Była to dla mnie duża nowość, jako że w moim rodzinnym domu króluje tradycyjna Polska kuchnia, do której ta potrawa nie należała. Nie zrobiła też na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia. Smakowała mi, bo była przygotowana specjalnie dla mnie i mój mąż włożył w nią całe swoje serce, ale upłynęło kolejnych kilka lat gdy ponownie ja próbowałam. Tym razem przyrządziła ją moja teściowa, która jest bardzo dobrym kucharzem, i powiem wam, że od tamtej pory robię mussakę bardzo często. Jeśli lubicie pomidory, bakłażany, mięso mielone i parmezan to polubicie mussakę.
Składniki ( porcja dla 6 osób ) :
- 3 duże oberżyny
- oliwa z oliwek
- 2 duże pomidory
- 450 g mięsa mielonego waszego ulubionego ( wołowina, wieprzowina, drób, baranina ) ja używam mięsa drobiowego lub baraninę
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 mieszanki przyprawowej (goździki, gałka muszkatałowa, liść laurowy, ziele angielskie) jeśli nie macie dostępu do takich przypraw można je pominąć lub użyć przyprawy do grzanego wina:-)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 120 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- 3 łyżki bułki tartej do posypania
Składniki na sos:
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 25 g startego parmezanu
Oberżynę pokroić w talarki o grubości 5 mm. Ułożyć je na cedzaku i posypać solą, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Blaszkę piekarnikową wyłożyć folią i ułożyć na niej oberżynę, każdy talarek posmarować oliwą z oliwek z obu stron. Ustawić piekarnik na 220 st.C, opcję grill i grillować oberżynę aż zbrązowieje ok 7 minut na każdą stronę. Czynność tą powtarzamy aż upieczemy wszystkie talarki. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Całe pomidory zalewamy wrzątkiem na 30 sekund. Następnie wyciągamy i zalewamy je zimną wodą. Dzięki temu bardzo łatwo można obrać je ze skórki. Kroimy pomidory w drobną kostkę.
Na dużej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i mięso mielone, ok 5 minut. Mieszamy by się nie przypaliło. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, pieprz i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez ok 15 minut.
W międzyczasie robimy sos. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając gotujemy przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy mleko cały czas mieszając trzepaczką. Stawiamy ponownie na ogniu i ciągle mieszając gotujemy 2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ser, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, pieprzu i gotowe:-)
Do dużego naczynia żaroodpornego ( ja używam glinianego) ułożyć warstwę oberżyny, którą przykryć warstwą mięsa mielonego i warstwą sosu, następnie kolejną warstwę oberżyny, mięsa i sosu. Powinniśmy zakończyć na warstwie sosu. Tak przygotowaną mussakę posypujemy 3 łyżkami bułki tartej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut.
Można podawać ze świeżą sałatą i bagietką:-)
Smacznego!
Pochodzenie nie jest wazne, liczy sie smak :)
OdpowiedzUsuńSmak jest najważniejszy. Wieki nie robiłam musaki
OdpowiedzUsuń