Egzotyczna ryba z grilla, brzmi całkiem zachęcająco na rozpoczęcie sezonu grillowego:-). Dziś w roli głównej Tilapia, ryba słodkowodna pochodząca z Afryki. Jest bardzo soczysta, ma duże ości które bardzo łatwo się usuwa. Jej minusem jest to, że nie smakuje jak ryba, smak ma trochę podobny do Pangi. Jest dla tych którzy za rybami nie przepadają. Ja lubię każdą rybę i zawsze jestem otwarta na próbowanie nowych, ale następnym razem na grillu wyląduje bardziej rybna ryba:-)
Składniki:-) porcja dla jednej osoby:
- dowolna ryba w całości wyczyszczona w środku i bez łusek ( na jedną osobę jedna ryba)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół opakowania liści sałaty
- 2 szalotki
- 3 młode ziemniaki ugotowane w łupinach lub jeden duży ziemniak obrany
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na salsę, ilość mniej więcej dla 4 osób:
- pół dużego dojrzałego mango, obranego ze skórki i pokrojonego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- pół czerwonej papryczki chili
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego
- sok z jednej limonki
- szczypta soli
Jajko ugotować na twardo, ziemniaki i fasolkę do miękkości. Jajko przekroić na 4 części, ziemniaki i pomidorki w połówki, szalotki pokroić w talarki.
Przygotować salsę. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty, posypać je szalotką, ułożyć pomidorki, ziemniaki, fasolkę i jajka, polać dużą ilością salsy i położyć upieczoną rybę.
Smacznego:-)
Tilapie bardzo lubie i faktycznie swietnie nadaje sie na grilla. Salsa bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń