Google+ Pomysłowe Pieczenie: Penne z oberżyną i miętowym pesto

sobota, 28 kwietnia 2012

Penne z oberżyną i miętowym pesto

Wiosna na talerzu:-)





Najpyszniejsze danie makaronowe jakie jadłam. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na gotowanie, zabieganym, zapracowanym. Przyrządza się je praktycznie tyle czasu ile gotuje się makaron:-). Można je podać na ciepło jako obiad lub na zimno jako sałatkę makaronową. Danie jest fuzją smaków, połączenie mięty, czosnku, bakłażana i orzechów włoskich sprawia, ze milknie się przy tym posiłku a przynajmniej mój mąż zamilkł:-). Jest to moje ulubione danie z czasów studenckich, wegetariańskich:-), a przepis specjalnie dla Esterki:-), mam nadzieję że lubisz makaron!


Składniki na 4 osoby:
  •  1 duża oberżyna
  • 300 g makaronu penne ( może być każdy makaron jaki mamy w szafce )
  • oliwa z oliwek
Pesto:
  • 25 g świeżej mięty
  • 15 g świeżej natki pietruszki
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
Makaron wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Bakłażana kroimy w talarki a następnie w paseczki. Układamy na blaszce wyłożonej folią i pokropionej oliwą z oliwek, wierzch bakłażanów również skrapiamy oliwą. Blaszkę wkładamy do piekarnika i grillujemy, bakłażan ma być złociście brązowy.

Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

Odcedzamy makaron, dodajemy oberżynę i pesto, wszystko dokładnie mieszamy. Ja dodatkowo praże orzechy włoskie i już na talerzu posypuję nimi i parmezanem makaron.
Smacznego:-)


3 komentarze:

  1. O kurcze:):) spóźnione, ale bardzo szczere DZIĘKUJĘ! Przemiłe, jak ktoś tak wyróżnia! Jestem zobligowana do wypróbowania, wtedy pojawi się komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam penne- jeden z najlepszych makaronów :) No i szacunek za pesto- robione samemu, najwspanialesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i polecam to danie szczególnie.

      Usuń