Wiosna na talerzu:-)
Składniki na 4 osoby:
- 1 duża oberżyna
- 300 g makaronu penne ( może być każdy makaron jaki mamy w szafce )
- oliwa z oliwek
- 25 g świeżej mięty
- 15 g świeżej natki pietruszki
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Bakłażana kroimy w talarki a następnie w paseczki. Układamy na blaszce wyłożonej folią i pokropionej oliwą z oliwek, wierzch bakłażanów również skrapiamy oliwą. Blaszkę wkładamy do piekarnika i grillujemy, bakłażan ma być złociście brązowy.
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Odcedzamy makaron, dodajemy oberżynę i pesto, wszystko dokładnie mieszamy. Ja dodatkowo praże orzechy włoskie i już na talerzu posypuję nimi i parmezanem makaron.
Smacznego:-)
O kurcze:):) spóźnione, ale bardzo szczere DZIĘKUJĘ! Przemiłe, jak ktoś tak wyróżnia! Jestem zobligowana do wypróbowania, wtedy pojawi się komentarz.
OdpowiedzUsuńUwielbiam penne- jeden z najlepszych makaronów :) No i szacunek za pesto- robione samemu, najwspanialesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i polecam to danie szczególnie.
Usuń