Doszłam do wniosku, ze jabłko to magiczny owoc:-). Dostępne zawsze i wszędzie. Czerwone, zielone, żółte, niby proste zwykłe jabłko a takie cuda można z niego robić. Gdyby nie ono nie mielibyśmy szarlotki a przecież to jedno z pyszniejszych ciast. Jabłko najlepiej smakuje zerwane prosto z drzewa ale jego smak również sprawia, ze z pozoru zwykły jabłecznik staje się deserem w najlepszych restauracjach. Ten jabłecznik robię bardzo często i uważam, że jest prostym i szybkim ciastem do wykonania dlatego dziś go Wam prezentuję:-)
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 200 g cukru
- 40 g masła
Wyjąć patelnię z piekarnika, przykryć ją talerzem i obrócić patelnię, w ten sposób, że wierzch ciasta stanie się jego spodem. Uważać przy wykonywaniu tej czynności ponieważ patelnia i karmel będą bardzo gorące.
Można podawać na ciepło ze słodką śmietanką, lodami lub na zimno:-) z ciepłym custardem ( budyniem )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz