Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tarte tatin z jabłkami

piątek, 27 kwietnia 2012

Tarte tatin z jabłkami

Jabłecznik w wersji francuskiej:-)



Doszłam do wniosku, ze jabłko to magiczny owoc:-). Dostępne zawsze i wszędzie. Czerwone, zielone, żółte, niby proste zwykłe jabłko a takie cuda można z niego robić. Gdyby nie ono nie mielibyśmy szarlotki a przecież to jedno z pyszniejszych ciast. Jabłko najlepiej smakuje zerwane prosto z drzewa ale jego smak również sprawia, ze z pozoru zwykły jabłecznik staje się deserem w najlepszych restauracjach. Ten jabłecznik robię bardzo często i uważam, że jest prostym i szybkim ciastem do wykonania dlatego dziś go Wam prezentuję:-)



Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 200 g cukru
  • 40 g masła
Z ciasta francuskiego wyciąć kolo o średnicy trochę większej niż średnica patelni, którą będziemy używać do wykonania ciasta. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w talarki. Cukier wsypać na patelnię z metalową rączką i postawić na średnim ogniu. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie mieszając . Gdy cukier się rozpuści dodać masło i wymieszać. Powstanie karmel, uważać bo będzie bardzo gorący. Ułożyć jabłka i całość przykryć wyciętym wcześniej ciastem francuskim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut, aź ciasto będzie złociste.
Wyjąć patelnię z piekarnika, przykryć ją talerzem i obrócić patelnię, w ten sposób, że wierzch ciasta stanie się jego spodem. Uważać przy wykonywaniu tej czynności ponieważ patelnia i karmel będą bardzo gorące.
Można podawać na ciepło ze słodką śmietanką, lodami lub na zimno:-) z ciepłym custardem ( budyniem )
Smacznego!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz