Google+ Pomysłowe Pieczenie: Piegusek dla dorosłych

czwartek, 5 kwietnia 2012

Piegusek dla dorosłych


Ciasto jest w 100% wegańskie, bez jaj bez mleka bez masła, a mimo wszystko zaliczam je do bardzo pysznych ciast. Choć piegusek jest ciastem najczęściej pieczonym dla dzieci ja upiekłam wersje dla dorosłych z odrobiną likieru pomarańczowego:-). Mam nadzieję, że autorka przepisu z bloga Matka weganka nie będzie miała mi tego za złe bo dokonałam kilku innych malutkich zmian również:-). Pieguska upiekłam w ramach akcji Weekendowa cukiernia, której gospodarzem w tym miesiącu jest Marta z bloga Jadłonomia, mam nadzieję, że się spodoba:-). Polecam!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego, ja użyłam mleka kokosowego 
  • 2/3 szklanki prażonego maku
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • otarta skórka i sok z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
Polewa:
  •  100 g  masła kokosowego
  •  100 g śmietanki kokosowej
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  2 łyżeczki soku z cytryny

Sok i skórkę z pomarańczy i cytryny mieszamy z olejem i mlekiem, następnie dodajemy cukier, wszystko mieszamy na gładką masę. Przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki łączymy z mokrymi. Dzielimy masę na 2 części, do jednej dodajemy uprażony wcześniej mak, mieszamy, do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao i likier pomarańczowy, mieszamy. Foremkę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Makową część wlewamy do foremki na nią wlewamy masę kakaową. Patyczkiem robimy zygzaki, tak by cześć masy białej połączyła się z masą ciemną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę na wierzch  ciasta. Masło kokosowe ucieramy z cukrem dodajemy śmietankę i sok z cytryny, ucieramy na gładką masę. Smarujemy ostygnięte ciasto.
Najlepiej smakuje z filiżanką mocnej herbaty a mi z pomarańczową herbatą Lady Grey.
Smacznego:-)

6 komentarzy: