Google+ Pomysłowe Pieczenie: Czekoladowe Banoffee Pie

piątek, 11 maja 2012

Czekoladowe Banoffee Pie

Banoffee Pie dla czekoholikow i nie tylko:-)


Ciasto jak marzenie:-), słodkie, czekoladowe, kremowe no i oczywiście z bananami:-). Powiem szczerze , ze ta wersja jest o niebo lepsza od tradycyjnego Banoffee Pie. Przy tym robi się je błyskawicznie, bez pieczenia. Inspiracja pochodzi z bloga Moje Wypieki klik za co serdecznie dziękuje autorce:-)




Składniki:
  • 250 g ciastek digestive, w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 puszka kajmaku z puszki  ok 400 g
  • 180 g czekolady, gorzkiej i mlecznej pól na pól, rozpuszczonej
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 4 średniej wielkości banany
  • kakao do posypania
Ciastka wraz z masłem zmiksować w malakserze na mokry piasek. Masę ciastkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce. Kajmak zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód i schłodzić w lodówce. Ja zostawiłam na całą noc ale kilka godzin wystarczy.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ja ubiłam na dość sztywną pianę. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą smietanę z bananami wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować pozostałymi bananami, posypać kakao.
Smacznego:-)
 



7 komentarzy: