Ciasto jak marzenie:-), słodkie, czekoladowe, kremowe no i oczywiście z bananami:-). Powiem szczerze , ze ta wersja jest o niebo lepsza od tradycyjnego Banoffee Pie. Przy tym robi się je błyskawicznie, bez pieczenia. Inspiracja pochodzi z bloga Moje Wypieki klik za co serdecznie dziękuje autorce:-)
Składniki:
- 250 g ciastek digestive, w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie
- 70 g masła, roztopionego
- 1 puszka kajmaku z puszki ok 400 g
- 180 g czekolady, gorzkiej i mlecznej pól na pól, rozpuszczonej
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 4 średniej wielkości banany
- kakao do posypania
Ciastka wraz z masłem zmiksować w malakserze na mokry piasek. Masę ciastkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce. Kajmak zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód i schłodzić w lodówce. Ja zostawiłam na całą noc ale kilka godzin wystarczy.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ja ubiłam na dość sztywną pianę. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą smietanę z bananami wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować pozostałymi bananami, posypać kakao.
Smacznego:-)
Wypróbuję, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, pyszności!
OdpowiedzUsuńO rozkoszna tarta
OdpowiedzUsuńo matko.... jaka piękna...
OdpowiedzUsuńobłędny!
OdpowiedzUsuńa czym zastąpić owe ciastka digestive ?
OdpowiedzUsuńa już wiem ;D
OdpowiedzUsuń