Upiekłam ją specjalnie dla mojej mamy, która od kilku dni jest naszym gościem:-). Chciałam by zjadła coś nietypowego. Zwykła lazania byłaby dla niej nietypowa bo nigdy jej nie robiła a co dopiero ze szpinakiem:-). Szpinak jest bardzo zdrowy ale wiele osób go po prostu nie lubi. Potrawa ta będzie wiec idealna by pokochać szpinak. Lazania jest przepyszna, soczysta o intensywnym zapachu i bogatym smaku, a prażone orzechy dodatkowo nadają jej innego wymiaru. Mam nadzieje, że się skusicie na taki eksperyment. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 900 g świeżego szpinaku
- 150 g wywaru warzywnego lub z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 75 g orzechów laskowych sprażonych
- 30 ml świeżej bazylii
- 10 plastrów makaronu lazania
- 400 g pokrojonych pomidorów ( mogą być z puszki )
- sól i pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 25 g startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek dodac pokrojona cebule i czosnek, lekko podsmażyć a następnie dodać odciśnięty szpinak, prażone orzechy i pokrojoną bazylię. Wszystko podlać wywarem warzywnym, doprawić do smaku sola i pieprzem i poddusić ok 5 minut.
Przygotować sos serowy.
W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy make i ciągle mieszając gotujemy przez 1 minute. Zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy mleko cały czas mieszając trzepaczka. Stawiamy ponownie na ogniu i ciągle mieszając gotujemy 2 minuty, az sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ser, szczyptę soli, pieprzu i gotowe:-)
W dużym żaroodpornym garnku układamy warstwę szpinaku, polewamy częścią sosu serowego i przykrywamy plastrami lazanii, dodajemy pokrojone pomidory, polewamy sosem serowym, przykrywamy kolejnymi plastrami lazanii. Całość polewamy reszta sosu serowego i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i parmezanem.
Pieczemy lazanie ok 45 minut w temperaturze 200 st.C , aż będzie złociście brązowa. W połowie pieczenia można przykryć folią.
Smacznego:-)
Lazania to mało wdzięczny obiekt do fotografowania, ale twoja wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńuwielbiam lasagne ze szpinakiem, a te orzechy to baardzo ciekawy dodatek (;
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco
Dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńTe kolory kuszą. Wygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuń