Google+ Pomysłowe Pieczenie: Mille-feuille z jeżynami

niedziela, 13 maja 2012

Mille-feuille z jeżynami

Czyli "tysiąc warstw"lub Napoleonka jak wolicie:-)



I jak tu nie kochać takich deserów:-). Wygląda bajecznie, smakuje nieziemsko i jakie szybkie w wykonaniu. Szybkie bo użyłam kupnego ciasta francuskiego. Potrzebowałam deseru 'w 5 minut ' a w lodówce miałam ciasto francuskie, w zamrażalniku jeżyny więc nic innego nie przyszło mi do głowy i tak powstała sobotnia millefeuille z jeżynami. Jeżyny w połączeniu z bitą śmietaną są 'odjazdowe' a do tego ciasto francuskie z chrupiąca cukrowa skórką:-), mniam palce lizać:-). Koniec tego zachwalania czas na przepis:-). Gorąco polecam!


Składniki:

  • 375 g kupnego ciasta francuskiego
  • 400 g mrożonych jeżyn
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder
  • 300 ml śmietany kremówki
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na ok 20 minut, tak by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie, stolnicę lub blat oprószyć dużą ilością cukru pudru. Rozwinąć ciasto, posypać je cukrem pudrem i cienko rozwałkować. Pokroić na 12 równych części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone ciasto, posypać cukrem pudrem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 5 minut, następnie wyjąć i ponownie posypać cukrem pudrem, włożyć do piekarnika i piec kolejne 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Jeżyny, wodę, cukier, ekstrakt waniliowy i wodę różaną umieści w garnku i zagotowań. Gotować do momentu aż zacznie gęstnieć ok 10 minut. Ugotowane owoce przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać 1,5 łyżki cukru pudru.
Każde ciastko składa się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi jest bita śmietana i owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:-)





5 komentarzy: