Google+ Pomysłowe Pieczenie: Czekoladowy sernik na zimno z borówkami

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Czekoladowy sernik na zimno z borówkami

Lekko i przyjemnie:-)


Sernik jest idealny pod każdym względem. Lekki jak pianka, ma konsystencję musu, rozpływa się w ustach. Nie jest za słodki a borówki nadają mu kontrast oraz orzeźwiający smak. W oryginalnym przepisie sernik ten jest wykonany z białej czekolady z akompaniamentem truskawek klik . Obie wersje są rewelacyjne. Smakołyk na lato, który gorąco polecam:-).



Składniki:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 g mlecznej czekolady, roztopionej w kompieli wodnej
  • 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody
  • 500 g swieżych borówek amerykańskich



Twaróg zmiksować z roztopioną czekoladą (może być lekko ciepła). W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówke i wmieszać do masy serowej. Przestudzoną żelatynę wymieszać z masą serową, dodając do żelatyny jedną lub dwie łyżeczki masy serowej a następnie połączyć z całością.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową i całość włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na cała noc.
Przed podaniem udekorować borówkami.
Smacznego:-)





11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcający! z niecierpliwością czekam aż w lesie pojawią się borówki bo mam już tyle planów co do nich. i oczywiscie dodaję ten sernik na listę oczekujących. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To pierwsze zdjęcie jest przeapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. zatęskniłam za smakiem borówek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już po samym zdjęciu widać, że sernik musi mieć niebiańsko 'chmurkową' konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy kolor :) Wygląda na baaardzo puszyscy i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie tu u Ciebie, dołączam do obserwatorów;)

    OdpowiedzUsuń