Google+ Pomysłowe Pieczenie: Drożdżowe ciasto czekoladowe z wiśniami

wtorek, 12 czerwca 2012

Drożdżowe ciasto czekoladowe z wiśniami

Uciekające drożdżowe:-)



To był bardzo dziwny dzień, dzień który powinnam spędzić np. przed telewizorem lub z książką a nie w kuchni piekąc ciasto. Przepis znalazłam na blogu  Moje Wypieki  i  postanowiłam to ciasto upiec dla taty, który bardzo lubi ciasta drożdżowe. Przepis, jak zawsze dokładnie przeczytałam, przygotowałam potrzebne produkty i formę. Nie wiem o czym myślałam gdy dodawałam do siebie składniki i zamiast 310 ml mleka dodałam prawie dwa razy tyle:-). Ciasto było bardzo luźne, ale wiedząc jak powinna wyglądać jego konsystencja zaczęłam dodawać mąki. I tak dodawałam, dodawałam i dodawałam
aż ciasto uzyskało wreszcie konsystencję ciasta drożdżowego. Cisto po wyrośnięciu przełożyłam do przygotowanej wcześniej formy nie zastanawiając się nad tym że jest go dużo, dużo więcej. Oj jak się zdziwiłam gdy podczas pieczenia mój piekarnik został zalany uciekającym ciastem drożdżowym, które zabrało ze sobą prawie wszystkie pyszne wiśnie umieszczone na jego wierzchu. Mimo wszystko ciasto było rewelacyjne. Puszyste, drożdżowe, czekoladowo-wiśniowe. Na naszym stole będzie gościło bardzo często pod warunkiem, że zrobione dokładnie według przepisu:-)
Polecam!


Składniki na ciasto:


  • 500 g mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 310 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej
  • 800 g wiśni bez pestek ( mogą być z kompotu )
Czekoladowa kruszonka:

  • 150 g masla, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
  • 150 g zwykłego białego cukru
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Można dodać więcej maki pszennej jeśli będzie zbyt maślana.
Przygotowanie ciasta:

Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżych  zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia składników i  wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).

Formę prostokątna o wymiarach 25 x 35 cm wylozyc papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć wiśnie. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonka.

Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny, do suchego patyczka.
Smacznego:-)




1 komentarz:

  1. O o o o o mniam! To takie z wiśniami lubi Jacek bardzo! Wygląda pysznie a jak Ci się za dużo zrobiło to chętnie bym pomogła

    OdpowiedzUsuń