Google+ Pomysłowe Pieczenie: Życzenia i mini bliny:-)

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Życzenia i mini bliny:-)

Kochani,  ponownie mam okazję złożyć Wam życzenia tym razem noworoczne. Cieszę się bardzo, że należę do grona blogerów bo mam tą przyjemność i zaszczyt pisać do ludzi, których nie znam i pewnie nigdy nie poznam ( wielka szkoda ), ale również do ludzi mi bliskich, przyjaciół i znajomych. Ostatni dzień roku spędzam z moim mężem i córeczką i to im będę osobiście składać życzenia , ale wirtualne życzenia składam Wam 40 000 ludzi, którzy w ciągu 365 dni weszli na Pomysłowe pieczenie. Wam, dla których piszę o moim gotowaniu, z którymi dzielę się przepisami i swoim życiem. Jesteście dla mnie ważni dlatego życzę Wam w Nowym Roku 2013 tego czego bym życzyła sobie i tym których kocham. By chwile szczęśliwe były każdego dnia, by nawet najmniejszy sukces cieszył jak największe osiągnięcie życiowe, by momentów beztroskich było jak najwięcej a pędzący czas, czasami staną w miejscu!!!
Do napisania w Nowym Roku:-) a teraz zapraszam na przepis na mega proste mini bliny. Mój ulubiony dodatek do blin to serek philadelphia, wędzony łosoś i kawior:-)
Idealne na sylwestrową przekąskę lub noworoczne śniadanie w łóżku z szampanem:-)


Składniki na rozczyn:
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek ciepłej ale nie gorącej wody
Składniki na ciasto główne:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 2 szklanek mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • cały zaczyn
  • tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 120 g serka typu philadelphia
  • czarny kawior
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut, powinien się spienić.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mleko podgrzewamy by było ciepłe ale nie gorące. Masło roztapiamy.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem dokładnie  mieszając, dodajemy żółtka, stopione masło, cukier, sól i na końcu rozczyn. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i dodajemy pianę z białek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę ( ma podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto zamieszać, powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką kładziemy na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Z tego przepisu wyjdzie ok 80 mini blin.
Bliny podaje się na ciepło, dlatego najlepiej po usmażeniu zawijać je folię aluminiową.
Na ciepły placuszek nakładamy serek, łososia i odrobinę kawioru.
Smacznego:-)
 
 

10 komentarzy:

  1. Wszystkiego Dobrego w 2013 roku ! Wielu nowych wspaniałych pomysłów na "pomysłowe pieczenie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię czasem taki bliny. Pycha!
    Wiele serdeczności na Nowy Rok! Wszystkiego dobrego i najlepszego! Samych pięknych dni i życzliwych ludzi wokół! Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie były gryczane. Twoje to małe arcydzieła. Cudne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, gryczane też czasem robię są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie to wygląda, kiedy tylko nadarzy się okazja zrobię takie ;)

    OdpowiedzUsuń