Do napisania w Nowym Roku:-) a teraz zapraszam na przepis na mega proste mini bliny. Mój ulubiony dodatek do blin to serek philadelphia, wędzony łosoś i kawior:-)
Idealne na sylwestrową przekąskę lub noworoczne śniadanie w łóżku z szampanem:-)
Składniki na rozczyn:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek ciepłej ale nie gorącej wody
- 300 g mąki pszennej
- około 2 szklanek mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- cały zaczyn
- tłuszcz do smażenia
- 200 g wędzonego łososia
- 120 g serka typu philadelphia
- czarny kawior
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut, powinien się spienić.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mleko podgrzewamy by było ciepłe ale nie gorące. Masło roztapiamy.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem dokładnie mieszając, dodajemy żółtka, stopione masło, cukier, sól i na końcu rozczyn. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i dodajemy pianę z białek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę ( ma podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto zamieszać, powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką kładziemy na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Z tego przepisu wyjdzie ok 80 mini blin.
Bliny podaje się na ciepło, dlatego najlepiej po usmażeniu zawijać je folię aluminiową.
Na ciepły placuszek nakładamy serek, łososia i odrobinę kawioru.
Smacznego:-)
Wszystkiego Dobrego w 2013 roku ! Wielu nowych wspaniałych pomysłów na "pomysłowe pieczenie" ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje:-)
UsuńRobię czasem taki bliny. Pycha!
OdpowiedzUsuńWiele serdeczności na Nowy Rok! Wszystkiego dobrego i najlepszego! Samych pięknych dni i życzliwych ludzi wokół! Pozdrawiam ciepło:-)
Ślicznie dziękuję:-)
UsuńU mnie były gryczane. Twoje to małe arcydzieła. Cudne!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, gryczane też czasem robię są pyszne:-)
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńGenialnie to wygląda, kiedy tylko nadarzy się okazja zrobię takie ;)
OdpowiedzUsuńprawdziwy kulinarne arcydzieło:)
OdpowiedzUsuń