Ostatnim postem w tym roku będzie wpis o serniku pomarańczowym. Jest to taki najprawdziwszy sernik o zwartej konsystencji i charakterystycznym smaku pomarańczy dzięki smażonej skórce oraz nie ma ani grama mąki. Celowo upiekłam go w dużej kwadratowej formie by był niski, ale jeśli wolicie wysokie serniki to jak najbardziej można go upiec w innej, mniejszej formie. Jak dla mnie ten wypiek jest najlepszym sernikiem na święta dlatego polecam tym, którzy wolą tradycyjne wypieki, bardziej od tych wyszukanych:-)
Sernik pomarańczowy
Źródło inspiracji: Kwestia smaku
Składniki:
Masa serowa:
- 750 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego 3 krotnie
- 250 g serka mascarpone
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru lub ekstraktu pomarańczowego
- 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej lub skórki kandyzowanej
- 65 g gorzkiej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 40 g mąki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C, czekoladę rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. Masło i cukier utrzeć na gładką i jasną masę. Mąkę i przyprawę piernikową przesiać przez sitko. Całe jajko ubić na pianę ( piana nie musi być sztywna ). Do utartej masy maślanej dodać czekoladę i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników na końcu dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Masę przelać do dużej kwadratowej foremki ( 35 x 35 i wysokości 8 cm, jeśli chcemy mieć wysoki sernik proponuję użyć foremki 20 x 20 i wysokości 8 cm ), posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut aż na wierzchu zrobi się skorupka, ale ciasto nadal będzie miękkie i sprężyste. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika a temperaturę piekarnika zwiększyć do 175 st.C
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej to bardzo ważne zwłaszcza przy pieczeniu serników. Dlatego najlepiej wszystko wyjąć z lodówki na 2 godziny przed robieniem sernika.
W misie miksera na bardzo niskich obrotach zmiksować ser, serek mascarpone i startą skórkę pomarańczową, tak by powstała gładka masa. Następnie dodać w 3 turach cukier cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodać jajka jedno po drugim, miksując ok 30 sekund po każdym dodaniu. Wlać śmietankę, ekstrakt z wanilii i likier. Na końcu dodać smażoną skórkę z pomarańczy. Tak przygotowana masę serową wylać na upieczony wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 st.C a następnie zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec 90 minut.
Po upieczeniu sernik należy stopniowo schładzać czyli najpierw wyłączyć piekarnik i pozwolić sernikowi przestygnąć, następnie uchylić drzwi piekarnika i pozwolić sernikowy kompletnie ostygnąć. Następnie zimny sernik bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc.
Można go polać polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)
prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWesołych, zdrowych i rodzinnych Świąt!
Świąteczne pyszności! Taki pomarańczowy sernik to przysmak w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz, świątecznie, wszystkiego dobrego i najlepszego! :-)
Już czuję unoszący się zapach tego sernika. Wesołych życzę ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze na Święta. Sernik wygląda na wspaniały. Uwielbiam wszystko, co ma nutę pomarańczową :)
OdpowiedzUsuńO właśnie taki sernik za mną chodzi od pewnego czasu:) na chwilę obecną z braku czasu muszą mi wystarczyć Twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńcudowny ten Twój serniczek, smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Magdo:-) i cieszę się, że mnie odwiedziłaś:-)
Usuń