Google+ Pomysłowe Pieczenie: Chleb serowo - pomidorowy

czwartek, 17 stycznia 2013

Chleb serowo - pomidorowy

Pszenno - orkiszowy, na drożdżach, pieczony w stalowym garnku:-)


Zacznę od tego, że jest to najprostszy chleb na świecie. Nie zagniatamy go, nie rośnie w koszyku, nie piecze się go na kamieniu. Chleb niewymagający tak bym go nazwała. Za nim jednak do tego doszłam trochę czasu mi zajęło nim go upiekłam:-), ale wynika to tylko i wyłącznie z mojego ogólnego zakręcenia:-).
Przepis na chlebek znalazłam tu klik , nie wiem o czym myślałam gdy czytałam post Majki ale ubzdurałam sobie, że by zrobić chlebek będę potrzebowała zakwas pszenny. Oczywiście takowego w domu nie miałam, więc postanowiłam, że dokarmiając odrobinę zakwasu żytniego mąką pszenną otrzymam zakwas pszenny. Trwało to pięć dni. Pięć długich dni w oczekiwaniu na cudnie wyglądający chlebek. Myślałam o jego smaku i nie mogłam się doczekać kiedy go upiekę.
Kiedy zakwas już miałam gotowy, napisałam do Majki, że będę piekła:-). Nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie gdy mi odpisała, że do upieczenia tego chlebka zakwasu pszennego czy jakiegokolwiek innego nie potrzebujemy. Szybko zaczęłam czytać jej przepis i faktycznie, nie było nawet wzmianki o zakwasie. Pomyślałam, cholera co ja teraz zrobię z pół litrem pszennego zakwasu:-). Na szczęście już wiem co z niego zrobię bo w między czasie okazało się, że pomieszały mi się blogi i zakwas ten produkowałam by upiec pewne francuskie bułeczki, które niebawem Wam zaprezentuję.
Tymczasem wracam do chleba serowo - pomidorowego:-). Jego smak jest wyborny pod każdym względem, mięciutki i sprężysty miąższ, ser feta i suszone pomidory dają mu śródziemnomorski charakter. Znika przy jednym posiedzeniu obiadowym. My zjedliśmy go z kurczakiem panierowanym z tego przepisu klik :-)


Jeszcze mała wzmianka na temat sposobu pieczenia. W oryginalnym przepisie zaleca się by chleb upiec w żeliwnym garnku z pokrywką. Jako, że jeszcze nie dorobiłam się takowego garnka pomyślałam, że to dobry momenty by wypróbować mój 8 letni stalowy garnek. Taki najzwyklejszy, ale cały metalowy, nie ma w nim części plastikowych.
Wygląda tak:

 
Jeśli więc macie podobny garnek śmiało możecie w nim upiec chlebek. Wyszedł perfekcyjnie:-)
 
Chleb serowo - pomidorowy
Źródło inspiracji: Kalejdoskop Kulinarny
 
Składniki na jeden mały bochenek:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 150 g sera feta ( może być inny jeśli lubicie, ale wybierzcie ten ser który ma twardą konsystencję )
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 310 ml wody ( jeśli używacie tylko mąkę pszenną wystarczy 300 ml wody )
Fetę pokroić na kawałki ok 1 cm , drobno pokroić pomidory.
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 12 - 16 godzin.
Następnego dnia ciasto przełożyć na ściereczkę grubo wysypaną mąką. Chwytając ściereczkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtaczając go w mące ze ściereczki. Ściereczkę razem z chlebem umieścić np. na sitku lub w misce, przykrywając chlebek zwisającymi końcami ściereczki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st. C razem z garnkiem i jego pokrywką. Ja nagrzewałam garnek przez 45 minut ponieważ garnek musi być bardzo dobrze nagrzany.
Wyrośnięty chlebek przerzucić do garnka (może opaść ale ponownie wyrośnie ). Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 minut.
Smacznego:-)

 
 
 
 







7 komentarzy:

  1. Przepis zapowiada się fantastycznie smacznie. Bardzo lubię pieczywo w śródziemnomorskim klimacie. Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to niezle sie zakrecilas :)) Piekny chlebek Ci wyszedl. Nastepnym razem musze sprobowac z dodatkiem suszonych pomidorow. A patent z metalowym garnkiem juz sprzedalam mojej mamie. Ona nie ma zeliwnego wiec sprobuje upiec w metalowym tak, jak Ty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały i bardzo aromatyczny, piekłam podobny i po prostu byłam nim zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje chleby wyglądają niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję ślicznie:-), że cieszą oko szkoda tylko, że nie mogę się nimi podzielić:-)

      Usuń