Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tort czekoladowo - kawowy

piątek, 1 lutego 2013

Tort czekoladowo - kawowy

i podziękowania za głosowanie w konkursie na Blog Roku 2012


Kiedy zobaczyłam ten tort od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Zauroczył mnie pod każdym względem. Beza, czekolada, kawa, moje ulubione smaki deserowe:-). Pomyślałam, za 2 tygodnie mam urodziny to go sobie zrobię:-), a co:-).
Urodzin dziś nie mam a tort już zrobiłam:-), nie mogłam czekać 2 tygodnie, ciągle o nim myślałam. Postanowiłam, że będzie to wirtualny prezent ode mnie dla wszystkich fanów Pomysłowego Pieczenia, którzy oddali na blog swój cenny głos w konkursie na Blog Roku 2012.






Dzięki temu, że wzięłam w nim udział blog zyskał sobie nowych czytelników i fanów a to dla mnie największa wygrana. Będę dla was tworzyła nowe przepisy, będę robiła zdjęcia najlepiej jak potrafię i będę szczęśliwa wiedząc, że tu zaglądacie, bo tworzycie ten blog razem ze mną. W konkursie blog zajął 29 miejsce na 334 blogi biorące udział w kategorii Zdrowie i Kulinaria, jest to dla mnie bardzo duży sukces, blog 23 lutego będzie obchodził swoje 1 urodziny. Mam nadzieję, że nadchodzący rok będzie dla bloga intensywny i ciekawy. Mam nadzieję, że przyjdą zmiany, dzięki którym blog jeszcze bardziej się rozwinie a ja wraz z nim:-).
Częstujcie się kochani piekłam go z myślą o Was:-)

Tort czekoladowo - kawowy
Źródło inspiracji i przepisu : Moje Wypieki



Składniki na bezę:

  • 3/4 szklanki podprażonych płatków migdałów
  • 1/2 szklanki podprażonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże białka
Migdały, orzechy, makę i sól umieścić w malakserze i zmiksować do konsystencji mąki. Dodać pół szklanki cukru i ponownie zmiksować przez kilka sekund.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na pianę, dodawać pozostały cukier łyżka po łyżce dokładnie miksując po każdym dodaniu. Pianę ubijać do momentu aż będzie sztywna i błyszcząca. Do piany dodać suche składniki w dwóch turach, delikatnie mieszając szpatułką.
Dużą płaską blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować prostokąt o wymiarach 30 x 27 cm.
Wyłożyć masę białkową i przy pomocy szpatułki rozprowadzić równomiernie na cały prostokąt. Całą masę spryskać delikatnie wodą w sprayu. Piekarnik nagrzać do 130st.C i piec bezę przez 1,5 godziny.  Po tym czasie pozostawić bezę w wyłączonym piekarniku przez 1,5 godziny, następnie wyjąć bezę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Boki bezy wyrównać, przycinając je ostrym nożem z piłką. Następnie blat bezowy przekroić na 3 równe części.
 
Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru z białej czekolady 
  • 1,5 łyżki kawy espresso w proszku
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
Mleko umieścić w rondelku i podgrzać aż będzie gorące ( uważać by nie doprowadzić do wrzenia ). Żółtka, cukier i mąkę roztrzepać w miseczce przy pomocy trzepaczki. Wlać połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać a następnie przelać do reszty gorącego mleka i gotować aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Powstanie budyń.
Budyń przelać do miski i przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchnię budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Pozostawić do schłodzenia.
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać do niego budyń w 3 turach, dokładnie miksując po każdym dodaniu budyniu. Na końcu dodać likier wymieszany z kawą i dokładnie zmiksować.
 
Składniki na czekoladowe ganache:







  • 180 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego lub miodu
 W garnku z grubym dnem doprowadzić do wrzenia śmietankę i syrop z agawy. Zdjąć garnek z ognia i śmietaną zalać startą czekoladę. Pozostawić na minutę a następnie dokładnie wymieszać, powstanie gęsty sos.

Dodatkowo do ozdobienia tortu:
  • chipsy czekoladowe
  • blaszka do ciastek
Przygotować dużą płaską blaszkę.
Czekoladowe chipsy rozpuścić w kompieli wodnej lub mikrofali. Dokładnie wymieszać a następnie wylać czekoladę na przygotowaną blaszkę. Wyrównać i wstawić do lodówki do czasu aż zastygnie ok 7 minut. Wyjąć blaszkę z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej 3 minuty. Następnie przy pomocy płaskiej, metalowej łopatki ścinać czekoladę z blaszki tak by formowały się tzw czekoladowe loki:-). Możecie zobaczyć na filmiku jak to robić klik

Złożenie tortu

Na blacie kuchennym rozłożyć 3 blaty bezowe. Dwa z nich posmarować czekoladowym ganache i schłodzić w lodówce.
Pozostały blat posmarować kremem kawowym. Następnie przykryć blat bezowy z kremem blatem bezowym z czekoladą, tak by czekolada była odwrócona do kremu. Wyłożyć kolejna porcję kremu, wyrównać i przykryć kolejnym blatem bezowym z czekoladą.
Po złożeniu torciku jego wierzch i boki posmarować kremem i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie, wierzch torciku posmarować czekoladowym ganache i wyrównać. Na wierzchu udekorować czekoladą, po bokach płatkami migdałów. Schłodzić.
Smacznego:-)


 


 
 

20 komentarzy:

  1. Olimpio, musi smakować niebiańsko. Zrobię na urodziny męża.
    Gratuluję zapału, sił i wspaniałym przepisów. Zostajemy, jak to mówi moja córka, "w taczu":)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...od samego parzenia robię się głodna ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Olimpio, serdecznie Ci gratuluję!:-)29 miejsce to świetna pozycja, szczególnie, że bloga prowadzisz dopiero od roku. A ten torcik też wpadł mi w oko na Moich Wypiekach. Kusi mnie, ale na razie skutecznie mu się opieram. Do czasu....:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancki! :) I te płatki czekolady... Mmm... pychaa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm te płatki czekolady bardzo fajnie wyglądaj ;) musi byc smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękny! wygląda bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda dekadencko :) chciałoby się kawałek! ja robię dzisiaj tartę daktylowo-pomarańczową :) kruche już siedzi w lodówce, więc po tej dawce ekranowej słodkości, która mi zafundowałaś będę miała przynajmniej czym przegryźć :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu koniecznie zrób mężowi na urodziny, bo go zachwycisz takim tortem. Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam:-)

    Inspirowane Smakiem, bardzo dziękuję:-)

    Roz dziękuję, mały kawałek tego tortu zaspokoi każdy głód:-)

    Kasiu dziękuję za gratulacje:-)i chyba już czas by się poddać i torcik wykonac bo naprawdę warto:-)

    Chocoholiczkao bardzo dziękuję, płatki migdałów świetnie idą w parze z tymi wszystkimi smakami:-)

    Aga dzięki:-)

    Pobierz z wrzuty:-) dziękuję za odwiedziny i bardzo mi miło, tak skręcona czekolada zrobi wrażenie zdobiąc chyba każdy wypiek:-), polecam.

    Jagodo dziękuję, smakuje nieziemsko:-)

    ALB dziękuję, i z chęcią zamienię się na kawałeczek tarty pomarańczowej, bo uwielbiam mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym torcie jest absolutnie wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Aniu ten tort również dla mnie jest idealny:-), dziękuję za odwiedziny:-) i pozdrawiam!

      Usuń
  10. Gratulacje :)
    Tort wygląda cudownie - zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przegapiłam wczoraj ten torcik
    wspaniały
    brak słów!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspanialy torcik. Dobry na kazda okazje :)) Dzkoda, ze nie moge sie poczestowac... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję Olimpia :) Cieszę się razem z Tobą :)Życzę Ci samych sukcesów kulinarnych.pozdrawiam Angelika

    OdpowiedzUsuń
  14. super zdjęcia, a torcik pięknie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majeczko, no szkoda:-)

    Angeliko bardzo dziękuję i cieszę się, że do mnie zaglądasz:-), również pozdrawiam!

    Kulinarny Zenit dziękuję bardzo za odwiedziny, i cieszę się, że Ci się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń