Kiedy zobaczyłam ten tort od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Zauroczył mnie pod każdym względem. Beza, czekolada, kawa, moje ulubione smaki deserowe:-). Pomyślałam, za 2 tygodnie mam urodziny to go sobie zrobię:-), a co:-).
Urodzin dziś nie mam a tort już zrobiłam:-), nie mogłam czekać 2 tygodnie, ciągle o nim myślałam. Postanowiłam, że będzie to wirtualny prezent ode mnie dla wszystkich fanów Pomysłowego Pieczenia, którzy oddali na blog swój cenny głos w konkursie na Blog Roku 2012.
Dzięki temu, że wzięłam w nim udział blog zyskał sobie nowych czytelników i fanów a to dla mnie największa wygrana. Będę dla was tworzyła nowe przepisy, będę robiła zdjęcia najlepiej jak potrafię i będę szczęśliwa wiedząc, że tu zaglądacie, bo tworzycie ten blog razem ze mną. W konkursie blog zajął 29 miejsce na 334 blogi biorące udział w kategorii Zdrowie i Kulinaria, jest to dla mnie bardzo duży sukces, blog 23 lutego będzie obchodził swoje 1 urodziny. Mam nadzieję, że nadchodzący rok będzie dla bloga intensywny i ciekawy. Mam nadzieję, że przyjdą zmiany, dzięki którym blog jeszcze bardziej się rozwinie a ja wraz z nim:-).
Częstujcie się kochani piekłam go z myślą o Was:-)
Tort czekoladowo - kawowy
Źródło inspiracji i przepisu : Moje Wypieki
Składniki na bezę:
- 3/4 szklanki podprażonych płatków migdałów
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów laskowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 duże białka
Białka umieścić w misie miksera i ubić na pianę, dodawać pozostały cukier łyżka po łyżce dokładnie miksując po każdym dodaniu. Pianę ubijać do momentu aż będzie sztywna i błyszcząca. Do piany dodać suche składniki w dwóch turach, delikatnie mieszając szpatułką.
Dużą płaską blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować prostokąt o wymiarach 30 x 27 cm.
Wyłożyć masę białkową i przy pomocy szpatułki rozprowadzić równomiernie na cały prostokąt. Całą masę spryskać delikatnie wodą w sprayu. Piekarnik nagrzać do 130st.C i piec bezę przez 1,5 godziny. Po tym czasie pozostawić bezę w wyłączonym piekarniku przez 1,5 godziny, następnie wyjąć bezę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Boki bezy wyrównać, przycinając je ostrym nożem z piłką. Następnie blat bezowy przekroić na 3 równe części.
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru z białej czekolady
- 1,5 łyżki kawy espresso w proszku
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
Mleko umieścić w rondelku i podgrzać aż będzie gorące ( uważać by nie doprowadzić do wrzenia ). Żółtka, cukier i mąkę roztrzepać w miseczce przy pomocy trzepaczki. Wlać połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać a następnie przelać do reszty gorącego mleka i gotować aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Powstanie budyń.
Budyń przelać do miski i przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchnię budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Pozostawić do schłodzenia.
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać do niego budyń w 3 turach, dokładnie miksując po każdym dodaniu budyniu. Na końcu dodać likier wymieszany z kawą i dokładnie zmiksować.
Składniki na czekoladowe ganache:
- 180 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego lub miodu
W garnku z grubym dnem doprowadzić do wrzenia śmietankę i syrop z agawy. Zdjąć garnek z ognia i śmietaną zalać startą czekoladę. Pozostawić na minutę a następnie dokładnie wymieszać, powstanie gęsty sos.
Dodatkowo do ozdobienia tortu:
- chipsy czekoladowe
- blaszka do ciastek
Czekoladowe chipsy rozpuścić w kompieli wodnej lub mikrofali. Dokładnie wymieszać a następnie wylać czekoladę na przygotowaną blaszkę. Wyrównać i wstawić do lodówki do czasu aż zastygnie ok 7 minut. Wyjąć blaszkę z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej 3 minuty. Następnie przy pomocy płaskiej, metalowej łopatki ścinać czekoladę z blaszki tak by formowały się tzw czekoladowe loki:-). Możecie zobaczyć na filmiku jak to robić klik
Złożenie tortu
Na blacie kuchennym rozłożyć 3 blaty bezowe. Dwa z nich posmarować czekoladowym ganache i schłodzić w lodówce.
Pozostały blat posmarować kremem kawowym. Następnie przykryć blat bezowy z kremem blatem bezowym z czekoladą, tak by czekolada była odwrócona do kremu. Wyłożyć kolejna porcję kremu, wyrównać i przykryć kolejnym blatem bezowym z czekoladą.
Po złożeniu torciku jego wierzch i boki posmarować kremem i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie, wierzch torciku posmarować czekoladowym ganache i wyrównać. Na wierzchu udekorować czekoladą, po bokach płatkami migdałów. Schłodzić.
Smacznego:-)
Olimpio, musi smakować niebiańsko. Zrobię na urodziny męża.
OdpowiedzUsuńGratuluję zapału, sił i wspaniałym przepisów. Zostajemy, jak to mówi moja córka, "w taczu":)
Pozdrawiam cieplutko:)
Prezentuje się pięĸnie:)
OdpowiedzUsuńOlimpio, serdecznie Ci gratuluję!:-)29 miejsce to świetna pozycja, szczególnie, że bloga prowadzisz dopiero od roku. A ten torcik też wpadł mi w oko na Moich Wypiekach. Kusi mnie, ale na razie skutecznie mu się opieram. Do czasu....:-)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki! :) I te płatki czekolady... Mmm... pychaa :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńmmm te płatki czekolady bardzo fajnie wyglądaj ;) musi byc smaczne :D
OdpowiedzUsuńale piękny! wygląda bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńwygląda dekadencko :) chciałoby się kawałek! ja robię dzisiaj tartę daktylowo-pomarańczową :) kruche już siedzi w lodówce, więc po tej dawce ekranowej słodkości, która mi zafundowałaś będę miała przynajmniej czym przegryźć :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie zrób mężowi na urodziny, bo go zachwycisz takim tortem. Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam:-)
OdpowiedzUsuńInspirowane Smakiem, bardzo dziękuję:-)
Roz dziękuję, mały kawałek tego tortu zaspokoi każdy głód:-)
Kasiu dziękuję za gratulacje:-)i chyba już czas by się poddać i torcik wykonac bo naprawdę warto:-)
Chocoholiczkao bardzo dziękuję, płatki migdałów świetnie idą w parze z tymi wszystkimi smakami:-)
Aga dzięki:-)
Pobierz z wrzuty:-) dziękuję za odwiedziny i bardzo mi miło, tak skręcona czekolada zrobi wrażenie zdobiąc chyba każdy wypiek:-), polecam.
Jagodo dziękuję, smakuje nieziemsko:-)
ALB dziękuję, i z chęcią zamienię się na kawałeczek tarty pomarańczowej, bo uwielbiam mniam:-)
W tym torcie jest absolutnie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Aniu ten tort również dla mnie jest idealny:-), dziękuję za odwiedziny:-) i pozdrawiam!
UsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudownie - zdecydowanie moje smaki :)
przegapiłam wczoraj ten torcik
OdpowiedzUsuńwspaniały
brak słów!
:)
Wspanialy torcik. Dobry na kazda okazje :)) Dzkoda, ze nie moge sie poczestowac... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Gratuluję Olimpia :) Cieszę się razem z Tobą :)Życzę Ci samych sukcesów kulinarnych.pozdrawiam Angelika
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia, a torcik pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńMajeczko, no szkoda:-)
OdpowiedzUsuńAngeliko bardzo dziękuję i cieszę się, że do mnie zaglądasz:-), również pozdrawiam!
Kulinarny Zenit dziękuję bardzo za odwiedziny, i cieszę się, że Ci się podoba:-)