Google+ Pomysłowe Pieczenie: Mazurek z solonymi orzeszkami i życzenia wielkanocne

niedziela, 31 marca 2013

Mazurek z solonymi orzeszkami i życzenia wielkanocne


Drodzy życzę Wam by czas świąteczny upłyną w radości i szczęściu. By był to czas rodzinny wypełniony spotkaniami z najbliższymi, by nikt z Was nie czuł się samotny. Niech te święta będą magiczne i pełne niespodzianek. Niech będzie Wam słodko, słono i pysznie. A ode mnie dla Was wirtualny kawałek mazurka:-)
To mój tegoroczny faworyt:-), jest wspaniały!




Mazurek powstał na zamówienie, dla jednej z moich koleżanek. Dała mi wolną rękę jako że mazurka nigdy wcześniej nie jadła, nie zależało jej na konkretnym mazurku. Lubię takie okazje do eksperymentów i dlatego postanowiłam, że zrobię dla niej coś wyjątkowego. Mazurek ten ma bardzo delikatny i kruchy spód, dzięki mące krupczatce oraz ryżowej. Jego nadzienie powala w dosłownym tego słowa znaczeniu:-). Masa karmelowa z serkiem mascarpone i prażonymi słonymi orzeszkami. Całość zwieńczona dekoracją z kajmaku. W dekoracjach nigdy nie byłam dobra, więc powstały takie esy floresy.
 
 
 
 
Składniki:
 
170 g mąki krupczatki
70 g mąki ryżowej ( może być ziemniaczana )
100 g margaryny ( schłodzonej i pokrojonej w kostkę )
50 g masła ( schłodzonego i pokrojonego w kostkę )
50 g cukru
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
 
Wszskładniki oprócz jajka i jogurtu umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki wielkości groszku. Dodać jajko i jogurt cały czas miksując. Ciasto połączy się w całość. Uformować kulę i zawinąć w folię. Umieścić w lodówce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowć na dowolny kształt, u mnie prostokąt o wymiarach 23 x 32.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść cisto. Każdy bok ciasta lekko podnieść, a następnie przyklepać widelcem tak by powstał rant. Ciasto ponakłówać widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut.
Piec na złoty kolor w 170 st.C przez ok 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
Składniki na masę:
 
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 szklanka mleka w proszku
50 g solonych i uprażonych orzeszków ziemnych
125 g serka mascarpone
kajmak z puszki do dekoracji
 
Masło roztopić w rondelku i dodać cukier. Mieszać cały czas drewnianą łyżką do momentu aż cukier zacznie nabierać karmelowego koloru. Cukier może oddzielić się od masła ale tym się nie przejmujcie, cały czas trzeba mieszać aż zmieni kolor. Gdy cukier będzie jasno brązowy wlać wodę, uważać bo masa jest bardzo gorąca. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić a nastepnie dodać mleko w proszku i wymieszać aż mleko całkowicie się rozpuści. Jeśli będą grudki nie przejmować się. Masę przełożyć do misy miksera i gdy będzie letnia dodać serek mascarpone i zmiksować na gładką masę.
Orzeszki ziemne grubo posiekać i dodać do masy, zostawić garstkę na posypanie po wierzchu. Masę wylać na mazurek i ozdobić kajmakiem, posypać orzeszkami.
Smacznego:-)
 
 

 
Źródło inspiracji na nadzienie do mazurka: Kwestia Smaku

7 komentarzy:

  1. Olimpio,
    magicznego Alleluja!
    Mazurek wyjątkowy, na pewno zachwyci podniebienie koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczny mazurek. Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak pięknie wygląda!
    Przyjmij, troszkę późno:) ale najszczersze życzenia spokojnych, wesołych Świąt!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również trochę spóźniona, ale przesyłam życzenia
    z orzeszkami musiał fajnie smakować, u mnie w tym roku niestety bezmazurkowo
    pozdrawiam Olimpio!

    OdpowiedzUsuń