Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pierogi z jagodami

wtorek, 16 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Bez nich nie byłoby lata:-)




Pogoda ciągle płata nam figle, lato jednak wciąż trwa więc korzystam ile tylko mogę. Truskawki, maliny, czereśnie, agrest, porzeczki no i oczywiście moje ukochane jagody. A jak jagody to koniecznie z lasu, takie zbierane do żelaznych kanek. Och pamiętam wstawanie o 5 rano by dojechać do lasu, w którym były najlepsze jagody. Mama zawsze urządzała konkurs na to kto najszybciej zapełni żelazne kubeczki. Ja i siostra bardzo się przykładałyśmy, bo każda chciała wygrać:-). Gdy przychodziłyśmy z pełnymi kubeczkami i umorusanymi na fioletowo buźkami mama się śmiała i mówiła, pewnie drugie tyle macie już w swoich brzuszkach.
Powrót z lasu, mycie jagód, oddzielanie tych z których mama zrobi soki, tych z których będą pierogi i tych które zostaną zjedzone ze śmietaną:-). Później lepienie, gotowanie i pałaszowanie pierogów. To są niezapomniane chwile.
Przepis ten jest najprostszy na świecie, i od zawsze tak właśnie robimy pierogi owocowe. Ciasto jest delikatne, miękkie i lekko cytrynowe a nadzienie słodkawo- kwaskowate z delikatnym posmakiem wanilii.
Zapraszam:-)



Składniki na ciasto:

2 szklanki przesianej mąki pszennej ( ok 300 g )
200 ml bardzo ciepłej, przegotowanej wody
skórka otarta z połowy cytryny

Mąkę wysypujemy na stolnicę, ścieramy cytrynę i robimy w mące dołek. Stopniowo wlewamy wodę, zagniatając ciasto palcami. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy koła, wszystko przykrywamy ściereczką by ciasto nie wysychało.
Na każde koło nakładamy czubatą łyżeczkę jagód i sklejamy ciasto na kształt pieroga:-)
Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i od momentu zagotowania gotujemy ok 4 minut. Podawać z sosem śmietanowym.



Składniki na farsz:
delikatnie łączymy ze sobą:

2 i 1/2 szklanki jagód
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukru waniliowego )

Składniki na śmietanowy sos:
 mieszamy ze sobą:

250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Smacznego:-)



16 komentarzy:

  1. Najlepszy wakacyjny smak! Robiłam już 3 razy a w czwartek będę lepić po raz 4. :) Uwielbiam zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Pozdrawiam, A. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi z jagodami to moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, lata bez pierogów z jagodami - to nie lato :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. i pomyśleć że jagody zbierałyśmy w tym samym lesie :D ja niestety nie mam jeszcze jagód ;/ a takiej ochoty mi narobiłaś, Twoje wyglądają niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cale wieki nie jadlam juz pierogow z jagodami...ale mi narobilas smaku :) Koniecznie musze i ja zrobic (nie wiem czemu uwielbiam lepic pierogi:)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jeden ze smaków lata, zgadzam się, u mnie już były też:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze w tym roku nie jadłam, ale mam nadzieję, że trafie na nie u babci! :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze! Zdecydowanie moje ulubione letnie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi z jagodami ... oj i teraz cały dzień tylko jedna rzecz mi w głowie będzie siedzieć. Oj narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, pierogi z jagodami, przynajmniej raz w sezonie MUSZĄ być! :-) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. co ja bym dała za takie pierożki ze śmietanką! ehhh

    OdpowiedzUsuń
  12. Bajeczne ! Zjadłabym polane jogurtem ! Ale lenia mam i nie chce mi się lepić. Wprosiłabym się najchętniej do Ciebie bo wyszły Ci piękne i wyglądają bardzo samakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jagody w każdej postaci, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne Olimpio!
    Uwielbiam i tesknie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierożki z jagodami są pyszne :) Twoje zdjęcia bardzo zachęcają do ich zrobienia i zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam! Pamiętam, jak cudownie barwiły mi język i pół twarzy, jak miałam kilka lat i wcinałam takie w wakacje u Babci :)

    OdpowiedzUsuń