Czy uda się zaskoczyć moją mamę , dla której chciałabym wygrać ten wyjątkowy konkurs, w którym nagrodą główną jest przepiękny, stacjonarny mikser KitchenAid?
To byłby najwspanialszy prezent jaki może podarować córka , swojej mamie w podziękowaniu za przekazanie pasji i miłości do gotowania:-). Dla niej również dedykuję ten post:-)
Zadanie konkursowe polega na stworzeniu przepisu na danie z użyciem rodzimych produktów w tym oleju rzepakowego. Przepis na danie wraz ze zdjęciem należy zamieścić na swoim blogu:-)
Uwielbiam sezonowe warzywa i owoce, ich smak , ich kolor, to że można zbierać plony z własnej działki.
Lato to najlepsza pora roku pod względem obfitości a moje ulubione danie lata to botwinka:-). Mogłabym ją jeść każdego dnia:-). Dlatego z miłości do botwinki powstał pomysł na majonez botwinkowy:-).
Jeśli majonez to tylko domowy, na jajkach od gospodarza i na najlepszym oleju rzepakowym. Majonez ma piękny pastelowo różowy kolor, subtelny posmak botwinki i idealnie nadaje się do gotowanych jajek.
Ja często jadam botwinkę czy chłodnik z botwinki z ugotowanym na twardo jajkiem więc teraz dla odmiany jem jajka z majonezem botwinkowym.
Gorąco polecam:-)!
Składniki:
200 ml oleju rzepakowego ( tłoczony na zimno jest najlepszy )
2 żółtka w temperaturze pokojowej
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka botwinki
1/2 pęczka koperku
1 szklanka wody
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Botwinkę i koperek umyć i drobno pokroić. Umieścić w małym garnku i zalać wodą. Wcisnąć czosnek , dodać sól pieprz i cukier. Gotować aż botwinka będzie miękka, dodać ocet. Następnie całość zmiksować blenderem. Zmniejszyć ogień i gotować aż woda wyparuje a całość zgęstnieje.Chodzi oto by smak botwinki był skondensowany w kilku łyżeczkach. Całość powinna mieć konsystencję musu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jajka należy umyć w ciepłej wodzie a następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 4 łyżeczkami musu z botwinki a następnie cienkim strumieniem wlewać olej, całość miksując przy pomocy trzepaczki lub miksera z końcówką do robienia majonezu. Majonez można dodatkowo doprawić solą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Przechowywać w słoiczku w lodówce do 3 dni.
Smacznego:-)
Ps. trzymajcie kciuki za konkurs:-)
Jajka należy umyć w ciepłej wodzie a następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 4 łyżeczkami musu z botwinki a następnie cienkim strumieniem wlewać olej, całość miksując przy pomocy trzepaczki lub miksera z końcówką do robienia majonezu. Majonez można dodatkowo doprawić solą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Przechowywać w słoiczku w lodówce do 3 dni.
Smacznego:-)
Ps. trzymajcie kciuki za konkurs:-)
Olimpio,
OdpowiedzUsuńwzruszająca dedykacja i piękny post.
Majonez musi być pyszny!
Kolor idealny na letnią porę.
Pozdrowienia!
Aniu bardzo dziękuję:-), niech to będzie mój letni majonez:-)
UsuńFantastyczny pomysł :) Wygląda jak jogurt truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-), bardzo mi miło!
UsuńChoć akurat nie przepadam za majonezem, to muszę przyznać, że ten wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńJego smak jest również wyjątkowy, polecam:-)
UsuńMajonez botwinkowy brzmi fantastycznie!Powodzonka
OdpowiedzUsuńCudny kolor i skład, mam nadzieję że uda się z tym mikserem ;)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję:-), mamie zabroniłam czytania postu, to ma być niespodzianka:-), mam nadzieję, że się uda:-)
UsuńPiękny :-) Powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana:-)
UsuńPodobnie jak TY, jestem miłośniczką botwinki - majonez z jej udziałem to rewelacyjny pomysł. Ten też konkurs mnie kusi, ale z tego co widze i czytam tu i tam, konkurencja szykuje się ogromna.....
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru, Olimpio!:-)
Dziękuję Kasiu:-), na twoim miejscu mimo wszystko spróbowałabym szans w konkursie, myślę, że warto:-). Pozdrowionka:-)
Usuńzdjęcia piękne i danie pomysłowe więc kto wie może uda Ci się wygrać :) powodzenia!! sama bym chciała wziąć udział w tym konkursie ale chyba nie mam szans :D
OdpowiedzUsuńŁucjo kochana, oczywiście, że masz szansę, każdy ma kto weźmie udział:-). Trochę więcej wiary w siebie i do dzieła. Masz czas do 25 lipca:-)
UsuńSmakowity i ten kolor! Powodzenia!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję:-)
UsuńOlimpio, trzymam za Ciebie kciuki!
OdpowiedzUsuńMajonez wygląda niesamowicie:)
...żeby tak kiedyś moja córka mogła powiedzieć;-) Mojonez pomysłowy, ja też jestem fanką botwinki:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko jestem tego pewna, mając taką mamę jak Ty córcia na pewno pójdzie w Twoje ślady jeśli chodzi o zdolności kulinarne:-)
UsuńCudnie!
OdpowiedzUsuńTrzymam wszystkie kciuki za Twoją wygraną:)
Justynko wielkie dzięki, jak Ty trzymasz kciuki to musi się udać:-). Buziaki:-)
Usuńale masz super pomysły, oby udało się wygrać!
OdpowiedzUsuńDziękuję Martuś:-), będę skakała pod samo niebo jeśli się uda:-)
UsuńRóżowy majonez w sam raz na czerwony dywan... czekam na " ..and the winner is Olimpia" ;)
OdpowiedzUsuńAgatko mam nadzieję,że Cię nie zawiodę:-). Dziękuję:-)
UsuńWspanialy majonez... I ja botwinke uwielbiam ponad wszystko. U nas nie do dostania wiec zawsze najadam sie "na zapas" bedac w Polsce :) Trzymama kciuki za wygrana. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis...
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki za powodzenie :)