Google+ Pomysłowe Pieczenie: Różowy majonez:-)

środa, 3 lipca 2013

Różowy majonez:-)


Czy uda się zaskoczyć moją mamę , dla której chciałabym wygrać ten wyjątkowy konkurs, w którym nagrodą główną jest przepiękny, stacjonarny mikser KitchenAid?
To byłby najwspanialszy prezent jaki może podarować córka , swojej mamie w podziękowaniu za przekazanie pasji i miłości  do gotowania:-). Dla niej również dedykuję ten post:-)




Zadanie konkursowe polega na stworzeniu przepisu na danie z użyciem rodzimych produktów w tym oleju rzepakowego. Przepis na danie wraz ze zdjęciem należy zamieścić na swoim blogu:-)

Uwielbiam sezonowe warzywa i owoce, ich smak , ich kolor, to że można zbierać plony z własnej działki. 
Lato to najlepsza pora roku pod względem obfitości a moje ulubione danie lata to botwinka:-). Mogłabym ją jeść każdego dnia:-). Dlatego z miłości do botwinki powstał pomysł na majonez botwinkowy:-). 


Jeśli majonez to tylko domowy, na jajkach od gospodarza i na najlepszym oleju rzepakowym.  Majonez ma piękny pastelowo różowy kolor, subtelny posmak botwinki i idealnie nadaje się do gotowanych jajek. 
Ja często jadam botwinkę czy chłodnik z botwinki z ugotowanym na twardo jajkiem więc teraz dla odmiany jem jajka z majonezem botwinkowym.
Gorąco polecam:-)!


Składniki:

200 ml oleju rzepakowego ( tłoczony na zimno jest najlepszy )

2 żółtka w temperaturze pokojowej

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka botwinki

1/2 pęczka koperku

1 szklanka wody

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

Botwinkę i koperek umyć i drobno pokroić. Umieścić w małym garnku i zalać wodą. Wcisnąć czosnek , dodać sól pieprz i cukier. Gotować aż botwinka będzie miękka, dodać ocet. Następnie całość zmiksować blenderem. Zmniejszyć ogień i gotować aż woda wyparuje a całość zgęstnieje.Chodzi oto by smak botwinki był skondensowany w kilku łyżeczkach. Całość powinna mieć konsystencję musu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jajka należy umyć w ciepłej wodzie a następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 4 łyżeczkami musu z botwinki a następnie cienkim strumieniem wlewać olej, całość miksując przy pomocy trzepaczki lub miksera z końcówką do robienia majonezu. Majonez można dodatkowo doprawić solą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Przechowywać w słoiczku w lodówce do 3 dni.
Smacznego:-)
Ps. trzymajcie kciuki za konkurs:-)





30 komentarzy:

  1. Olimpio,
    wzruszająca dedykacja i piękny post.
    Majonez musi być pyszny!
    Kolor idealny na letnią porę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo dziękuję:-), niech to będzie mój letni majonez:-)

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł :) Wygląda jak jogurt truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć akurat nie przepadam za majonezem, to muszę przyznać, że ten wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego smak jest również wyjątkowy, polecam:-)

      Usuń
  4. Majonez botwinkowy brzmi fantastycznie!Powodzonka

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny kolor i skład, mam nadzieję że uda się z tym mikserem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję:-), mamie zabroniłam czytania postu, to ma być niespodzianka:-), mam nadzieję, że się uda:-)

      Usuń
  6. Piękny :-) Powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobnie jak TY, jestem miłośniczką botwinki - majonez z jej udziałem to rewelacyjny pomysł. Ten też konkurs mnie kusi, ale z tego co widze i czytam tu i tam, konkurencja szykuje się ogromna.....
    Miłego wieczoru, Olimpio!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu:-), na twoim miejscu mimo wszystko spróbowałabym szans w konkursie, myślę, że warto:-). Pozdrowionka:-)

      Usuń
  8. zdjęcia piękne i danie pomysłowe więc kto wie może uda Ci się wygrać :) powodzenia!! sama bym chciała wziąć udział w tym konkursie ale chyba nie mam szans :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo kochana, oczywiście, że masz szansę, każdy ma kto weźmie udział:-). Trochę więcej wiary w siebie i do dzieła. Masz czas do 25 lipca:-)

      Usuń
  9. Smakowity i ten kolor! Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Olimpio, trzymam za Ciebie kciuki!
    Majonez wygląda niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ...żeby tak kiedyś moja córka mogła powiedzieć;-) Mojonez pomysłowy, ja też jestem fanką botwinki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko jestem tego pewna, mając taką mamę jak Ty córcia na pewno pójdzie w Twoje ślady jeśli chodzi o zdolności kulinarne:-)

      Usuń
  12. Cudnie!
    Trzymam wszystkie kciuki za Twoją wygraną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko wielkie dzięki, jak Ty trzymasz kciuki to musi się udać:-). Buziaki:-)

      Usuń
  13. ale masz super pomysły, oby udało się wygrać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martuś:-), będę skakała pod samo niebo jeśli się uda:-)

      Usuń
  14. Różowy majonez w sam raz na czerwony dywan... czekam na " ..and the winner is Olimpia" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko mam nadzieję,że Cię nie zawiodę:-). Dziękuję:-)

      Usuń
  15. Wspanialy majonez... I ja botwinke uwielbiam ponad wszystko. U nas nie do dostania wiec zawsze najadam sie "na zapas" bedac w Polsce :) Trzymama kciuki za wygrana. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis...
    trzymam kciuki za powodzenie :)

    OdpowiedzUsuń