Google+ Pomysłowe Pieczenie: Bułki razowe,

wtorek, 17 grudnia 2013

Bułki razowe,

najlepsze

Bułki mnie nie lubiły, zawsze mi gnioty wychodziły toteż nie za często gościły na naszym stole. Próbowałam wiele przepisów, nigdy nie miałam swojego własnego bo myślałam, że skoro mi nie wychodzą z przepisów innych bułkowych fachowców, to tym bardziej nie wyjdą mi z mojego własnego. I tak od czasu do czasu na stole lądowały gnioty, które zamieniały się w bułkę tartą, więc nie było aż tak źle, w końcu bułka tarta też jest potrzebna:-). Aż pewnego dnia powiedziałam sobie, dość!!! Chleb piekę jak malowany a cholernej bułki nie upiekę, toż to wstyd :-). Posiedziałam, pomyślałam i wykombinowałam. Po pierwsze ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia chleba, po drugie użyłam świeżych drożdży, po trzecie upiekłam je na kamieniu i z minimalną ilością pary i wyszły REWELACYJNE! Mięciutkie, pachnące mają lekko chrupiącą skórką. Z ręką na sercu, jeśli mi wyszły to wyjdą każdemu bez dwóch zdań. Użyłam mąki pszennej razowej, ale z tego samego przepisu piekłam również bułki typowe pszenne i też wyszły przesmaczne ( zmniejszyłam jedynie ilość wody ).
Następny wpis będzie śledziowy więc pieczcie bułeczki bo one i śledzik w jałowcu to idealny duet:-)
Zapraszam!



Składniki:
400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej
50 ml mleka
250 ml wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka słodu jęczmiennego
1łyżka miodu
2 łyżeczki soli morskiej
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże , mód i słód. Do misy miksera wsypać mąkę i sól, wlać mleko i wodę i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość klejące ale nie dosypywać mąki. Moje bułki wyrobiła maszyna do chleba, w niej również ciasto wyrastało.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją obiętość. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować ( wyrobić ) podzielić na 10 równych części i uformować okrągle bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Bułeczki powinny  ładnie się napuszyć:-). W tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do 240 st C, gdy bułeczki będą gotowe do pieczenia, szybko je ponacinać, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 st C i wstawić bułeczki. Piekarnik w środku lekko spryskać wodą by utworzyłą się para. Piec aż bułeczki będą złociście brązowe a postukane od spodu wydadzą głuchy dźwięk ( ok 12 minut )
Smacznego:-)



 Image and video hosting by TinyPic </ a>

9 komentarzy:

  1. bułeczki jak malowane, a pewnie że upiekę :) i dawaj tego śledzika !!

    OdpowiedzUsuń
  2. I bułki i ten śledzik...Matko, spać nie będę mogła...Ja też z bułkami na bakier raczej, ale jak mówisz, że każdemu...;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. co znaczy " nagrzać piekarnik z kamieniem"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znaczy, że do piekarnika należy włożyć kamień taki jak np do pieczenia pizzy i nagrzać go do temp 240 st C następnie zmniejszamy tempo do 200 st C i na kamieniu ułożyć bułki, a jeśli nie mamy kamienia to pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Fantastycznie Ci sie upiekly! Wnetrze buleczek po prostu idealne :)

    Pozdrowienia cieple :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak smakowicie;D mniamm pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. W liście do św.Mikołaja powinnam była poprosić kamień do pieczenia chleba. Bez niego chleby nie wyrastają mi okazale :(
    Razowe bułeczki uwielbiam...pewnie i one bez kamienia nie wyrosną wspaniale, ale co tam i tak się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny , prosty przepis na piękne i zdrowe bułeczki , piękne wykonanie - pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie :) chętnie uieke z Twojego przepisu, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń