Google+ Pomysłowe Pieczenie: Bagietki z kozim serem i rozmarynem

sobota, 8 lutego 2014

Bagietki z kozim serem i rozmarynem

przepysznie chrupiąca skórka i mięciutkie aromatyczne wnętrze:-)




To już tradycja, że w sobotę mamy czas na wspólne pieczenie pod hasłem " Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku " zorganizowane przez Małgosię .
Bagietki to temat dzisiejszej soboty:-). Przyznaję, że są to moje pierwsze bagietki i wyszły mi trochę niezgrabne ale skupię się bardziej na ich smaku niż wyglądzie:-). Kozi ser i rozmaryn to duet wyjątkowy, który nadał bagietkom niepowtarzalnego smaku. Idealne jako dodatek do obiadu lub na wspaniałą kanapkę. My zajadaliśmy się nimi z pastą jajeczną, rukolą i czerwoną cebulką. 
Jeśli jeszcze bagietek nie robiliście polecam ten przepis bo wydaje mi się, że nie jest zbyt skomplikowany. Zresztą przeczytajcie sami:-)

Przepis podaję za Tatter  Bagietki z kozim serem i rozmarynem ( ja pominęłam dodanie czerwonej cebulki,  zamiast drożdży użyłam zakwas pszenny dokarmiony dzień wcześniej )



Składniki:

Pate fermentee:


300 g pszennej maki chlebowej

195 g wody

1 łyżeczka soli

nieco ponad 1/2 grama drożdży świeżych lub 1/8 łyżeczki drożdży instant




Wodę wlewamy do miski i dodajemy drożdże, mieszamy a następnie dodajemy mąkę i sól.
Całość mieszamy do połączenia. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w 
temperaturze 21 st C.


Ciasto właściwe:


550 g mąki pszennej chlebowej

150 g mąki pszennej razowej

415 g wody

18 g soli

15 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant

całe pate fermentee


Dodatki:

150 g koziego sera ( twardego ) pokrojonego w kostkę

90 g posiekanej czerwonej cebuli, podsmażonej na maśle, wystudzonej i odsączonej

10 g posiekanego świeżego rozmarynu

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz pate fermentee i dodatków. Końcówką 
z hakiem wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pate fermentee. Wyrabiamy ok 8 minut. 
następnie dodajemy dodatki i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż dodatki równomiernie 
rozmieszczą się w cieście.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. 
Po 45 minutach ciasto składamy. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części  ( można na 6 mniejszych ). Z każdej formujemy luźną 
kulę, przykrywamy ściereczką na 20 minut.
Kształtujemy bagietki i złączeniami w górę układamy je pomiędzy fałdami płótna. 
Zostawiamy do wyrośnięcia szczelnie przykryte na 1 i 1/4 godziny. Pieczemy na kamieniu w 
piecu rozgrzanym do 240 st C przez 20 minut a następnie obniżamy temperaturę do 220 st C 
i pieczemy kolejne 10 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego:-)



Lista piekących:
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Marghe z bloga

Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Karolina z blogu Kresowa Panienka
Gosia z blogu Salt & Pepper & Co
Iwona z blogu Ivka w kuchni
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny
Ania z blogu Everyday Flavours


16 komentarzy:

  1. Wspaniałe bagietki , super było razem piec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz? to chyba zrobiłas czary mary bo są idealne!!! dziękuję znowu..dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje i ja bardzo za fajne przeżycia.Twoje bagietki sa piekne i az wierzyc sie nie chce że to pierwszy raz.
    Do następnego .

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę, chciałabym umieć choć takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są fantastyczne! Znów żałuję, że nie piekłam z Wami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne :) i jakie pyszne! Dziękuję za kolejne wspólne spotkanie przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają idealnie i piękne zdjęcia :) Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie połączenie musi być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodając koziego sera podnosisz jeszcze bardziej walory smakowe, ale nie tylko. Tak wykonane bagietki są bardzo energetyczne, czyli mniej spożywamy a nasz organizm otrzymuje tyle samo, co parę sztuk napompowanych niczym gąbka bułek w markecie. Wynik jest jeden – mniej idzie w boczki :) Pozdrawiam serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne fotki. Twoje bagietki wyglądają tak...chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne zdjęcia tych smakowitych bagietek!

    OdpowiedzUsuń
  12. slicznosci!!!! Dziekuje za wspolnie spedzony czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olimpio - bagietki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ważny wygląda, ważny smak który powalił wszystkich :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapach domowego pieczywa i radość w jego jedzeniu jest nie do opisania :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń