Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kiszone cytryny

czwartek, 13 lutego 2014

Kiszone cytryny

pyszny dodatek do wielu dań:-)



Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki:-), od tradycyjnych i polskich ogórków kiszonych po hiszpańskie oliwki, koreańskie kimchi czy marokańskie kiszone cytryny. Dzisiaj podam wam najprostszy na świecie sposób na ukiszenie cytryn, które są przepyszne i idealnie komponują się z marokańskimi daniami typu tajine czy chociażby do dań z drobiu i różnego rodzaju sałatek. Cytryny te można również wykorzystać do kanapek z domowym serem labneh i awokado :-), pycha! 


Składniki:

9 cytryn ( ekologiczne, niewoskowane )

1/2 szklanki soli morskiej

słoik

Słoik wyparzyć. 

Cytryny sparzyć i wyszorować. 

Na dno słoika wsypać łyżeczkę soli. Cytryny pokroić w plasterki lub ćwiartki. Ułożyć warstwę cytryn posypać solą, przy pomocy drewnianej łyżki pougniatać cytryny tak by puściły sok. Ułożyć kolejną warstwę cytryn i posypać solą. Układać warstwy cytryn i soli aż wypełnią cały słoik. Cytryny muszą być ułożone w słoiku dość ciasno i całkowicie zatopione w soku. Można dodatkowo użyć kilku cytryn do wyciśnięcia soku, którym należy zalać cytryny.
Tak przygotowany słoik zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia należy docisnąć cytryny by puściły więcej soku, przechylić słoik kilkakrotnie by wymieszać sól. Słoik wstawić do lodówki. Cytryny powinny być gotowe po 3 tygodniach. 
Smacznego:-)

Źródło inspiracji: Cooking Lessons 


VI Festiwal Kuchni Arabskiej


11 komentarzy:

  1. Nigdy takich cytryn nie jadłem - bardzo ciekaw jestem ich smaku. Muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciaz sie przymierzam do ich zrobienia i wciaz odkladam na pozniej :) Lista dan, ktore bym chciala przygotowac z ich dodatkiem robi sie niebezpiecznie dluga.... a ja wciaz mam lenia :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam ale nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, wszystko co kiszone - jest kwaśne, cytryny już przed zakiszeniem są kwaśne... No, ciekawe... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oł dżizus. też się zastanawiam, czy ta kiszonka twarzy nie wykręca ?
    Nie miałam nigdy przyjemności próbować, stąd moje pytanie.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wykręca:-), a poza tym nie je się jej dużo to tylko jako dodatek do dań poza tym jest bardziej słona niż kwaśna:-). To tak jak z oliwkami albo je lubisz albo nie:-), to samo z kiszoną cytryną:-). Ale jak lubisz oliwki, kapary itp to cytryny też polubisz:-)

      Usuń
  6. potwierdzam - awokado i kiszone cytryny to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy takich nie próbowałam :) muszę ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł! Nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale szybko to nadrobię ;)

    OdpowiedzUsuń