Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki:-), od tradycyjnych i polskich ogórków kiszonych po hiszpańskie oliwki, koreańskie kimchi czy marokańskie kiszone cytryny. Dzisiaj podam wam najprostszy na świecie sposób na ukiszenie cytryn, które są przepyszne i idealnie komponują się z marokańskimi daniami typu tajine czy chociażby do dań z drobiu i różnego rodzaju sałatek. Cytryny te można również wykorzystać do kanapek z domowym serem labneh i awokado :-), pycha!
Składniki:
9 cytryn ( ekologiczne, niewoskowane )
1/2 szklanki soli morskiej
słoik
Słoik wyparzyć.
Cytryny sparzyć i wyszorować.
Na dno słoika wsypać łyżeczkę soli. Cytryny pokroić w plasterki lub ćwiartki. Ułożyć warstwę cytryn posypać solą, przy pomocy drewnianej łyżki pougniatać cytryny tak by puściły sok. Ułożyć kolejną warstwę cytryn i posypać solą. Układać warstwy cytryn i soli aż wypełnią cały słoik. Cytryny muszą być ułożone w słoiku dość ciasno i całkowicie zatopione w soku. Można dodatkowo użyć kilku cytryn do wyciśnięcia soku, którym należy zalać cytryny.
Tak przygotowany słoik zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia należy docisnąć cytryny by puściły więcej soku, przechylić słoik kilkakrotnie by wymieszać sól. Słoik wstawić do lodówki. Cytryny powinny być gotowe po 3 tygodniach.
Smacznego:-)
Źródło inspiracji: Cooking Lessons
Nigdy takich cytryn nie jadłem - bardzo ciekaw jestem ich smaku. Muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWciaz sie przymierzam do ich zrobienia i wciaz odkladam na pozniej :) Lista dan, ktore bym chciala przygotowac z ich dodatkiem robi sie niebezpiecznie dluga.... a ja wciaz mam lenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Widziałam ale nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, wszystko co kiszone - jest kwaśne, cytryny już przed zakiszeniem są kwaśne... No, ciekawe... :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoł dżizus. też się zastanawiam, czy ta kiszonka twarzy nie wykręca ?
OdpowiedzUsuńNie miałam nigdy przyjemności próbować, stąd moje pytanie.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
nie wykręca:-), a poza tym nie je się jej dużo to tylko jako dodatek do dań poza tym jest bardziej słona niż kwaśna:-). To tak jak z oliwkami albo je lubisz albo nie:-), to samo z kiszoną cytryną:-). Ale jak lubisz oliwki, kapary itp to cytryny też polubisz:-)
Usuńpotwierdzam - awokado i kiszone cytryny to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie próbowałam :) muszę ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale szybko to nadrobię ;)
OdpowiedzUsuń