Trochę ubolewałam nad faktem, że moja uboga w mąkę dieta będzie bez ciast. Okazuję się jednak, że jak człowiek pomyśli i trochę poeksperymentuje, to wychodzą wypieki o jakich wcześniej nie miał pojęcia:-).
Miałam ochotę na babkę, ciasto do którego nie mam ręki i bardzo często wychodzą mi zakalce. Nie chciałam jednak ulec pokusie upieczenia tradycyjnego ciasta z mąki, postanowiłam więc użyć mąki jaglanej. Mam trochę zapasów mąki ze sklepu, która nadaje wypiekom gorzkawego posmaku, dlatego pomyślałam, że ją podprażę na suchej patelni, tak jak robi się to z mąką do zasmażki:-). Dodałam również zmielonych na mąkę płatków owsianych. Ciasto wyszło rewelacyjne i dzięki dodatkowi musu z pomarańczy mocno pomarańczowe z lekko wyczuwalną nutką rozmarynu ( uwielbiam go w wypiekach ). Co najważniejsze, bardzo puszyste i wyjątkowo jak na wypiek z mąki jaglanej, lekkie. No i bez zakalca, z czego jestem, bardzo zadowolona! Krem 100 % wegański na bazie jogurtu migdałowego i zmielonych migdałów, tych samych które pozostają po produkcji mleka migdałowego klik . Uważam, że to ciasto to wielki rarytas dla tych którzy nie mogą jeść produktów z glutenem:-). I pisze to osoba przyzwyczajona do pysznych tradycyjnych wypieków:-)
Składniki na bardzo małe ciasto:-) ( średnica formy 15 cm )
120 g mąki jaglanej
30 g mąki owsianej
150 g masła roślinnego
100 g brązowego cukru
2 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pomarańcza
1/2 gałązki rozmarynu
1 łyżka likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę jaglaną prażymy na suchej patelni przez kilka minut, cały czas mieszając, uważać by jej nie przypalić. Ostudzić.
Mąkę jaglaną zmieszać z mąką owsianą i proszkiem do pieczenia.
W misie miksera utrzeć masło i cukier na gładką i puszystą masę ok 5 minut.
W międzyczasie zmiksować na mus obraną pomarańczę razem z listkami rozmarynu.
Do masła dodać jajka i cały czas miksując dodać mus z pomarańczy i likier pomarańczowy. Następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować aż całość dokładnie się połączy. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, ale nie płynną.
Ciasto przełożyć do foremki o średnicy wysmarowanej masłem roślinnym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st C przez 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić w foremce na 5 minut, a następnie przełożyć i studzić na kratce. W międzyczasie przygotować syrop do nasączenia.
Składniki na syrop:
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżki brązowego cukru
Składniki umieścić w garnku i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować prze 10 minut, aż powstanie syrop.
Ponakłuwać ciasto na całej powierzchni a następnie polać je jeszcze ciepłym syropem.
Składniki na krem:
200 g jogurtu migdałowego lub sojowego
całe migdały jakie pozostają po produkcji mleka migdałowego klik
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, dosłodzić jeśli będzie mało słodka.
Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową kremu. Pozostałą część kremu udekorować wierzch ciasta.
Smacznego:-)
Pomysł na użycie musu z pomarańczy i rozmarynu pochodzi z książki Katie Quinn Davies "What Katie Ate " :-)
Olimpio,
OdpowiedzUsuńten mus z pomarańczy i rozmaryn,ahhhh!
A ciasto bardzo ciekawe.
Wygląda przepysznie!
Dziękuję Aniu:-). Mus jest obłędny, a rozmaryn w wypiekach nadaje fantastyczny lekko cytrynowy posmak:-)
Usuńchętnie bym spróbowała..nigdy nie jadłam nic z mąki jaglanej, gdzie taką dostanę?
OdpowiedzUsuńmyślę, że w Polsce można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub przez internet:-). Można zrobić mąkę samemu, mieląc kaszę jaglaną ale trzeba mieć dobry młynek lub blender kielichowy. Poczytaj jak zrobić taką mąkę tutaj, trochę o tym pisałam http://pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk/2014/02/ciasteczka-jaglane.html
UsuńMąkę jaglaną można kupić praktycznie w każdym supermarkecie czy większym sklepie :)
UsuńJa natomiast mam pytanie o ten jogurt. Jak go zrobić? Mleko migdałowe + żywe kultury bakterii? Z Twojego przepisu robię mleko migdałowe, jest super!!! Przymierzam się do jogurtu czy kefiru, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
A ciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie :)
Justyna
Justyno bardzo się cieszę, że robisz mleko migdałowe:-),co do jogurtu ja robię właśnie z tego mleka do którego dodaję saszetkę bakterii jogurtowych. Mleko najpierw lekko podgrzewam, nie może być gorące, tylko letnie, następnie przelewam do wyparzonego słoika i dodaję bakterie. Dobrze mieszam i wstawiam słoik przykryty ściereczką do piekarnika. Ustawiam temp, na najniższą możliwą u mnie 30 st C i pozostawiam na 8 godzin. Po tym czasie wyjmuję i wstawiam do lodówki aby zrobił się zimny. Zimny jogurt wyjmuję z lodówki i wylewam go na gazę podwójnie złożoną i umieszczoną na sitku i pozostawiam na godzinę. Im dłużej będzie odcedzany na gazie tym będzie gęstszy. Taki jogurt jest przepyszny:-)
UsuńMożna go trzymać do 3 dni:-). Aby zrobić kolejną partię jogurtu należy odłożyć sobie kilka łyżek już zrobionego, wtedy nie trzeba używać bakterii z saszetki:-)
Olimpio, jesteś niesamowita!!!:))) Bardzo Ci dziękuję za tak dokładny przepis na jogurt. Zaraz zamawiam bakterie i będę robić. Mój najstarszy synek najprawdopodobniej ma alergię na białka mleka i musieliśmy odstawić mu produkty mleczne, które uwielbia:) Szukam więc zamienników i mleko migdałowe to strzał w dziesiątkę. Ale się ucieszy, jak zrobię mu jogurt :) Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło z deszczowego Wrocławia :)
UsuńOlimpio, jesteś niesamowita!!!:))) Bardzo Ci dziękuję za tak dokładny przepis na jogurt. Zaraz zamawiam bakterie i będę robić. Mój najstarszy synek najprawdopodobniej ma alergię na białka mleka i musieliśmy odstawić mu produkty mleczne, które uwielbia:) Szukam więc zamienników i mleko migdałowe to strzał w dziesiątkę. Ale się ucieszy, jak zrobię mu jogurt :) Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło z deszczowego Wrocławia :)
UsuńJustyna
Mam nadzieję, że uda Ci się zrobić jogurt dla synka, trzymam kciuki:-). Dodam jeszcze, że jak już wstawisz jogurt do lodówki by go ochłodzić to trzymaj go tam przez 5 godzin, w słoiku na dole powinna oddzielić się woda, a jogurt będzie na górze. Jak przelejesz na gazę to ta woda całkowicie wycieknie z jogurtu.
UsuńDziękuję :)
Usuńwygląda rewelacyjnie na pewno jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja je uwielbiam:-)
UsuńWspaniałe, zjadłabym mmm....- jeszcze raz dziękuje :)
OdpowiedzUsuńJustynko nie ma za co:-)
Usuńcudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAdrianno bardzo mi miło, dziękuję:-)
UsuńWspaniałe :) Zdolna jesteś :D tylko pozazdrościć kreatywności !
OdpowiedzUsuńTa ożywcza barwa!!! Piękne ciacho i wspaniałe foty.
OdpowiedzUsuńwiosna już się wygodnie usadowiła na naszych blogach, może nie widać tego póki co w produktach, ale w stylizacji i w świetle, jak najbardziej. Pięknych dni Olimpio!
Bardzo ciekawe ciasto! Zapowiada się pysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rozmarynem w ciastach, reszta super!
OdpowiedzUsuńCiekawość mnie zżera, bo nie mam pojęcia jak może smakować ciasto na mące jaglanej. No cóż muszę po prostu takie upiec. Wtedy będę w stanie zaspokoić i ciekawość swą i głód na słodkie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak mąka jaglana wpływa na ciasto i smakuje. Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pasztet z kaszą jaglaną, ale ciasta jestem ogromnie ciekawa;-) A przeszłaś na taką dietę z musu?
OdpowiedzUsuńJeśli jeszcze jaglanego ciasta nie jadłaś to koniecznie skuś się na to:-), bo mój mąż nawet nie zajarzył, że to jakieś nietypowe ciasto:-). Na dietę nie przeszłam z musu, to raczej taki eksperyment, chcę zobaczyć co się zmieni w moich odczuciach po 2 miesiącach nie jedzenia produktów mlecznych i z glutenem. Jak do tej pory czuję się świetnie, jak nowo narodzona i 3 kg mniej w masie ciała:-), zaprzestałam ćwiczeń by wyniki były miarodajne.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAle pieknie to ciasto wygląda. Ja też poluje na mąkę jaglaną, jakoś nie mogę dostać. Też chciałam ograniczyć spożycie mąki, ale skonczyło się na ograniczeniu pieczywa a ciasta pozostały bombami kalorycznymi
OdpowiedzUsuńjuż kilka razy przymierza;lam się do zmielenia kaszy jaglanej, może w końcu się uda
OdpowiedzUsuńmąka jaglana akurat u mnie niedostępna
ciasto wygląda swietnie!