Zapewne większość z Was myśli już o Świętach Wielkanocnych i o tym co znajdzie się w wielkanocnym menu. Może już teraz szukacie nowych inspiracji i smaków, a może postawicie na tradycję i smaki dobrze Wam znane.
Ja lubię łączyć nowe smaki z tymi, które znam bo myślę, że dzięki temu zwyczajne dania można przenieść na zupełnie inne poziomy smakowe. Tak właśnie stało się z jajkami w sosie tatarskim, danie jakże dobrze nam znane i przez większość lubiane, które podawane jest chyba przy okazji każdej uroczystości:-). Postanowiłam, że tym razem przygotuję jajka trochę inaczej tak by jednocześnie smakowały gościom i zdobiły nasz wielkanocny stół. Sos oczywiście zrobiony jest na domowym majonezie a jajka użyte do dania są najwyższej jakości. Do sosu dodałam kapary i pastę wasabi , całość podałam w bardzo kruchej i delikatnej tarcie. Jajka posypałam odrobiną sumaku, który nadał ciekawy smak a dekoracja z gałązek tymianku dopełniła całości.
Jajka można podać w tradycyjny sposób układając je na półmisku i zalewając sosem tatarskim ale jakże pięknie mogą wyglądać podane w sposób przeze mnie zaprezentowany. Serdecznie polecam:-)
Ja lubię łączyć nowe smaki z tymi, które znam bo myślę, że dzięki temu zwyczajne dania można przenieść na zupełnie inne poziomy smakowe. Tak właśnie stało się z jajkami w sosie tatarskim, danie jakże dobrze nam znane i przez większość lubiane, które podawane jest chyba przy okazji każdej uroczystości:-). Postanowiłam, że tym razem przygotuję jajka trochę inaczej tak by jednocześnie smakowały gościom i zdobiły nasz wielkanocny stół. Sos oczywiście zrobiony jest na domowym majonezie a jajka użyte do dania są najwyższej jakości. Do sosu dodałam kapary i pastę wasabi , całość podałam w bardzo kruchej i delikatnej tarcie. Jajka posypałam odrobiną sumaku, który nadał ciekawy smak a dekoracja z gałązek tymianku dopełniła całości.
Jajka można podać w tradycyjny sposób układając je na półmisku i zalewając sosem tatarskim ale jakże pięknie mogą wyglądać podane w sposób przeze mnie zaprezentowany. Serdecznie polecam:-)
Składniki na 2 tarty o średnicy 10 cm:
60 g mąki krupczatki
65 g mąki pszennej
65 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 jajka
2 łyżeczki wody
Wymieszać mąkę i sól
Masło pokroić na drobne kawałki i wymieszać z mąką tak by powstały okruchy jak na kruszonkę. Dodać jajko i wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Foremki do tarty nasmarować masłem
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C
Zimne ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm. Placki przenieść do foremek. Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać np fasolę lub ryż, to obciąży tartę i podczas pieczenia ciasto nie ulegnie wybrzuszeniu.
Tarty piec z papierem przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. Tarty powinny mieć złoty kolor.
Tarty przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Składniki na domowy majonez:
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
200 ml oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
W miseczce wymieszać żółtko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz a następnie przelać do blendera lub miksera. Włączyć blender i wolnym strumieniem zacząć dolewać olej. Miksować do momentu aż wlejemy cały olej i powstanie gęsty majonez.
Składniki na sos tatarski:
6 czubatych łyżek majonezu z przepisu wyżej
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki pasty wasabi
2 małe ogórki konserwowe
1/2 małej cebuli
1 łyżka kaparów
1/2 małej, zielonej papryczki chilli
pieprz
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo ( po jednym na tartę )
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta sumaku
6 czubatych łyżek majonezu z przepisu wyżej
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki pasty wasabi
2 małe ogórki konserwowe
1/2 małej cebuli
1 łyżka kaparów
1/2 małej, zielonej papryczki chilli
pieprz
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo ( po jednym na tartę )
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta sumaku
W miseczce mieszamy majonez, jogurt i pastę wasabi. Ogórki, cebulę, papryczkę i kapary drobno kroimy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
Na zimne tarty wykładamy ok 3 łyżki sosu, na wierzchu układamy pokrojone jajka, całość posypujemy sumakiem i dekorujemy tymiankiem.
Smacznego:-)
Na zimne tarty wykładamy ok 3 łyżki sosu, na wierzchu układamy pokrojone jajka, całość posypujemy sumakiem i dekorujemy tymiankiem.
Smacznego:-)
Przepiękne te tarty! I świetny pomysł na Wielkanoc! A czy obecność mąki krupczatki w ciescie jest obowiązkowa?
OdpowiedzUsuńDziękuję:-). Mąka krupczatka nie jest obowiązkowa:-), możesz zastąpić zwykłą pszenną:-)
UsuńDziękuję Ci za odpowiedź:)Pozdrawiam!
UsuńNa ostro pycha! Wasabi jeszcze ostrzejsze niż chrzan. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńZapraszam na przepis miesiąca!
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję:-)
UsuńJesteś niesamowita :) przygotuję na święta :D
OdpowiedzUsuńŁucjo nie będziesz żałowała:-)
UsuńNaprawdę pięknie zaprezentowane! Powodzenia w konkursie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilo cieszę się, że Ci się podoba:-)
UsuńJak będziesz tak dalej, to się do Ciebie na święta przerzucę, uwielbiam takie świąteczno-nowoczesne zakrętasy :)))
OdpowiedzUsuńAgatko zapraszam u mnie zawsze znajdzie się miejsce dla nowych gości:-)
Usuńmiło mi bardzo :)
UsuńPiękna propozycja wielkanocnych jajek:-))
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-)
UsuńBardzo smaczna wersja jaja!
OdpowiedzUsuńI pomysłowe dekoracje świąteczne.
Miło mi Aniu:-)
UsuńBardzo , bardzo mi się podoba Twoja propozycja ,
OdpowiedzUsuńsos tatarski w klasycznym wydaniu zalatuje mi zbyt peerelem , odświeżyłaś
i podkręciłaś chrzanem wasabi i kaparami.
Stylizacja piękna!
A ja bardzo, bardzo dziękuję:-)
UsuńMoże zabrzmi dziwnie...ale piękny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIga jak dla mnie to nie brzmi dziwnie, dziękuję:-)
UsuńŚwietny pomysł! Bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Magdo:-)
Usuńjezus.. piękne zdjęcia, pięknie podane..
OdpowiedzUsuńjem oczyma! Zachwyciłaś mnie! :)
Bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło:-)
UsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjak Ty to pięknie potrafisz wszystko pokazać !!
OdpowiedzUsuńcudo, można się zakochać .... tym bardziej, że uwielbiam sos tatarski i jestem wielka fanką jajek i tart :)
wygląda tak, że zachciało mi się jeść :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Piękne!
OdpowiedzUsuńWykorzystam ten pomysł na Wielkanoc:)
Dziękuję:))