Google+ Pomysłowe Pieczenie: Jajka w sosie tatarskim na kruchej tarcie

środa, 2 kwietnia 2014

Jajka w sosie tatarskim na kruchej tarcie

bo piękno tkwi w prostocie:-)


Zapewne większość z Was myśli już o Świętach Wielkanocnych i o tym co znajdzie się w wielkanocnym menu. Może już teraz szukacie nowych inspiracji i smaków, a może postawicie na tradycję i smaki dobrze Wam znane.
Ja lubię łączyć nowe smaki z tymi, które znam bo myślę, że dzięki temu zwyczajne dania można przenieść na zupełnie inne poziomy smakowe. Tak właśnie stało się z jajkami w sosie tatarskim, danie jakże dobrze nam znane i przez większość lubiane, które podawane jest chyba przy okazji każdej uroczystości:-). Postanowiłam, że tym razem przygotuję jajka trochę inaczej tak by jednocześnie smakowały gościom i zdobiły nasz wielkanocny stół. Sos oczywiście zrobiony jest na domowym majonezie a jajka użyte do dania są najwyższej jakości. Do sosu dodałam kapary i pastę wasabi , całość podałam w bardzo kruchej i delikatnej tarcie. Jajka posypałam odrobiną sumaku, który nadał ciekawy smak a dekoracja z gałązek tymianku dopełniła całości. 
Jajka można podać w tradycyjny sposób układając je na półmisku i zalewając sosem tatarskim ale jakże pięknie mogą wyglądać podane w sposób przeze mnie zaprezentowany. Serdecznie polecam:-)




Składniki na 2 tarty o średnicy 10 cm:

60 g mąki krupczatki

65 g mąki pszennej 

65 g zimnego masła 

1/2 łyżeczki soli

1/2 jajka 

2 łyżeczki wody

Wymieszać mąkę i sól 

Masło pokroić na drobne kawałki i wymieszać z mąką tak by powstały okruchy jak na kruszonkę. Dodać jajko i wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Foremki do tarty nasmarować masłem

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C 

Zimne ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm. Placki przenieść do foremek. Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać np fasolę lub ryż, to obciąży tartę i podczas pieczenia ciasto nie ulegnie wybrzuszeniu.
Tarty piec z papierem przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. Tarty powinny mieć złoty kolor.
Tarty przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia 




Składniki na domowy majonez:

1 żółtko 

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki musztardy dijon

200 ml oleju rzepakowego 

szczypta soli i pieprzu 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
W miseczce wymieszać żółtko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz a następnie przelać do blendera lub miksera. Włączyć blender i wolnym strumieniem zacząć dolewać olej. Miksować do  momentu aż wlejemy cały olej i powstanie gęsty majonez. 





Składniki na sos tatarski:

6 czubatych łyżek majonezu z przepisu wyżej 

2 łyżki naturalnego jogurtu

1/2 łyżeczki pasty wasabi

2 małe ogórki konserwowe

1/2 małej cebuli

1 łyżka kaparów

1/2 małej, zielonej papryczki chilli 

pieprz 

dodatkowo:

2 jajka ugotowane na twardo ( po jednym na tartę )

kilka gałązek świeżego tymianku

szczypta sumaku


W miseczce mieszamy majonez, jogurt i pastę wasabi. Ogórki, cebulę, papryczkę i kapary drobno kroimy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.

Na zimne tarty wykładamy ok 3 łyżki sosu, na wierzchu układamy pokrojone jajka, całość posypujemy sumakiem i dekorujemy tymiankiem. 

Smacznego:-)



28 komentarzy:

  1. Przepiękne te tarty! I świetny pomysł na Wielkanoc! A czy obecność mąki krupczatki w ciescie jest obowiązkowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). Mąka krupczatka nie jest obowiązkowa:-), możesz zastąpić zwykłą pszenną:-)

      Usuń
    2. Dziękuję Ci za odpowiedź:)Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Na ostro pycha! Wasabi jeszcze ostrzejsze niż chrzan. Fajny pomysł.
    Zapraszam na przepis miesiąca!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś niesamowita :) przygotuję na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę pięknie zaprezentowane! Powodzenia w konkursie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo cieszę się, że Ci się podoba:-)

      Usuń
  5. Jak będziesz tak dalej, to się do Ciebie na święta przerzucę, uwielbiam takie świąteczno-nowoczesne zakrętasy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko zapraszam u mnie zawsze znajdzie się miejsce dla nowych gości:-)

      Usuń
  6. Piękna propozycja wielkanocnych jajek:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna wersja jaja!
    I pomysłowe dekoracje świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo , bardzo mi się podoba Twoja propozycja ,
    sos tatarski w klasycznym wydaniu zalatuje mi zbyt peerelem , odświeżyłaś
    i podkręciłaś chrzanem wasabi i kaparami.
    Stylizacja piękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Może zabrzmi dziwnie...ale piękny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iga jak dla mnie to nie brzmi dziwnie, dziękuję:-)

      Usuń
  10. Świetny pomysł! Bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jezus.. piękne zdjęcia, pięknie podane..
    jem oczyma! Zachwyciłaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło:-)

      Usuń
  12. jak Ty to pięknie potrafisz wszystko pokazać !!
    cudo, można się zakochać .... tym bardziej, że uwielbiam sos tatarski i jestem wielka fanką jajek i tart :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda tak, że zachciało mi się jeść :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne!
    Wykorzystam ten pomysł na Wielkanoc:)
    Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń