Google+ Pomysłowe Pieczenie: Jamajska babka imbirowa

czwartek, 10 kwietnia 2014

Jamajska babka imbirowa

moja bezglutenowa wielkanocna propozycja:-)


Większość z Was zapewne nie zna imbirowego ciasta jamajskiego:-), ale u nas jest bardzo popularne, a mój mąż je uwielbia.
W smaku i wyglądzie przypomina nasz tradycyjny piernik, ma jednak inną konsystencję. Jest bardziej wilgotne i ma lekko klejący miąższ. Podaje się je posmarowane masłem jak kromkę chleba:-) i uwierzcie mi do kawy smakuje bosko:-). Jeśli lubicie piernikowe klimaty to pokochacie to ciasto, robi się je bardzo szybko i im starsze tym smakuje lepiej. Moja dzisiejsza propozycja tego ciasta jest w wersji bezglutenowej i w formie babki. Choć to babka to nie wyszedł mi zakalec jak to często u mnie bywa przy babkach, dlatego tym bardziej jestem dumna z tego wypieku i mogę go szczerze polecać:-)



Składniki:

150 g mąki jaglanej

20 g mąki owsianej

70 ml wody

70 g ciemnej melasy

70 g syropu z agawy lub miodu

70 g masła

70 g ciemnego brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki mleka

1 jajko

W misce łączymy mąkę z przyprawami. Mąkę jaglaną można wcześnie podprażyć na patelni tak jak to robi się z mąką do zasmażki. Ten zabieg sprawi, że nie będzie wyczuwalna goryczka jaką nadaje mąka jaglana. 

Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy syrop, melasę, masło i cukier. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż rozpuści się cukier, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Sodę oczyszczoną zalać 2 łyżkami mleka i dokładnie wymieszać.

Do suchych składników, wlać mokre i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać lekko roztrzepane jajko i wymieszać. Na koniec wlać mleko z sodą i wymieszać. 

Cisto przelać do formy na babkę ( polecam małą foremkę, babka wyjdzie wyższa ) , posmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st C do suchego patyczka. Ja piekłam w dużej foremce i czas pieczenia był ok 30 minut. Jeśli użyjecie mniejszej formy to pieczcie trochę dłużej. 

Smacznego!



23 komentarze:

  1. ależ zjadłabym kawałek takiej babki! boska!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przeciągu tygodnia piekłam ją 3 razy, wszystkim nam bardzo smakuje:-)

      Usuń
  2. przepiękne zdjęcia! a ciasto na pewno smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. che foto! e la torta? bellissima!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się Twoja wersja babki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisuję, na pewno dodatek imbiru sprawia,że smak jest nietuzinkowy.
    No i co do zakalców w foremkach babkowych, niestety mi też się zdarza,że w formie prostokątnej,
    to samo ciasto jest bez zakalca, a w formie babki, nawet z kominem bywa,że sie zrobi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie można we wszystkim być dobrym:-), ja totalnie nie mam ręki do babek:-), ale czasami jak tym razem wychodzi mi coś dobrego:-)

      Usuń
  6. Wspaniała jak zawsze :). Mam pytanie czy zdjęcia wstawiasz bezpośrednio z dysku komputera na bloga bo tak mi się wydaje że blooger dosyc przyciemnia moje zdjęcia i nie wiem jak sobie z tym poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). Co do zdjęć to tak, wstawiam je bezpośrednio z dysku i ja nie zauważyłam by bloger zmieniał wygląd moich zdjęć po publikacji. A może to ma coś wspólnego z rozdzielczością i ustawieniami barw twojego monitora ? nie mam pojęcia co może być przyczyną((

      Usuń
  7. Nigdy nie słyszałam o tej babce i chętnie bym ją skosztowała:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko polecam, jeśli lubisz piernik to to ciasto również polubisz:-)

      Usuń
  8. Nie znam tego ciasta niestety...fajnie, ze je pokazalas. I to jeszcze w taki piekny sposob :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe to ciacho, jego ciągnący środek bardzo mnie interesuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. ekstra i jakie cudne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda i musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie pije kawę i marzę o kawałku Twojej babki :) może być jamajska :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis :) Podoba mi się wnętrze tej babki - kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń