Google+ Pomysłowe Pieczenie: Wielkanocna baba drożdżowa

wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocna baba drożdżowa

z kandyzowanymi skórkami, rodzynkami i suszonymi śliwkami


 Dzisiaj bez wstępu bo walczę z wirusem grypy i ledwo żyję. Chcę jednak by przepis na tą babkę pojawił się przed Wielkanocą bo baba jest warta upieczenia. Dzięki kandyzowanym skórkom baba nie jest sucha i dłużej zachowuje świeżość. Poza tym jest to baba drożdżowa, więc według mnie najlepsza na wielkanocny stół:-).
Jest to również ostatni wpis przed Wielkanocą więc korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom Pomysłowego Pieczenia Wesołego Alleluja:-)


Składniki:

150 g miksu kandyzowanych skórek u mnie pomarańczowa, cytrynowa oraz rodzynki i suszone śliwki

50 ml białego rumu

500 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

100 g cukru

160 ml mleka

2 jajka + żółtko

160 g masła



Kandyzowane skórki wraz z rodzynkami i śliwkami zalać rumem i pozostawić na około  godzinę.
Mąkę przesiać do misy miksera i w środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodać 1 łyżkę cukru. Całość wlać w dołek w mące i wymieszać z niewielką ilością mąki tak by powstał zaczyn. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu aż zaczyn urośnie. Następnie dodać pozostały cukier, jajka i żółtko i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez 5 minut a następnie zacząć dodawać bardzo miękkie masło kawałek po kawałku. Gdy ciasto dobrze połączy się z masłem wyrabiać jeszcze ok 10 minut. Ciasto ma być gładkie i odstawać od misy miksera, nie powinno się lepić do rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić dodając namoczone skórki kandyzowane razem z rumem. Delikatnie zagnieść.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawić w formie przez 5 minut a następnie przenieść na kratkę.
Jeszcze ciepłą babkę polukrować.
Smacznego:-)



12 komentarzy:

  1. Taka Baba będzie ozdobą każdego stołu.
    Życzymy zdrówka oraz Wesołych Świąt !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. nasze przepisy będą w jednej książce, własnie czytałam wyniki !!!!!!!!!!!!!! hurraaa :)
    chodzi o wydawnictwo Martel, to współpracujące przedszkole, to przedszkole do którego chodzi mój Tymek :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorodna babeczka :) zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno baba jak i zdjęcia wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna!:)
    Ja za baby zabieram się w sobotę.
    Zdrowiej:)
    Wesołego Alleluja!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olimpio częstuję się kawałeczkiem baby i życzę Ci Spokojnych i Zdrowych Świąt. Kurtuj się kochana!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olimpio, Twoja baba drożdżowa nie ma sobie równych !

    Życzę Ci zdrowych, rodzinnych Świat wielkanocnych...takich pełnych radości, nadziei i wiosennej pogody ducha
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Olimpio,
    z taką babą mogę świętować!
    Życzę Ci zdrowych i słonecznych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale upiekłaś i podałaś, baba piękna!
    Mam nadzieję,że już się wykaraskałaś z choróbska.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Paskudne grypsko!! za to baby na medal, chętnie bym przysposobiła, bo sama nic na święta nie upiekłam i trochę mi moich smaków brakowało :) Drożdżowe jest jednym z nich.

    OdpowiedzUsuń