Google+ Pomysłowe Pieczenie: Tarta marchewkowa

środa, 6 sierpnia 2014

Tarta marchewkowa

z jabłkiem, cebulą i kozim serem



Jakiś czas temu popełniłam tą tartę i muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Tarta jest obłędna, połączenie marchewki, cebuli i jabłek jak dla mnie fenomenalne:-). Często jem surową marchewkę czy surowe jabłko, ale na ciepło te dwa składniki nie często zdarza mi się połączyć, prawdą jest to że chyba po raz pierwszy to zrobiłam:-). Mimo wszystko polecam, bo jak dla mnie ta tarta jest odkryciem tego lata zaraz obok dżemu melonowego:-). Wniosek jest taki, uwielbiam dostawać i kupować nowe książki kulinarne:-), przez ostatnie tygodnie poznałam tyle ciekawych smaków i do tego każdego dnia jemy inny obiad. Dzisiejsza tarta pochodzi z książki Home Made Summer autorstwa Yvette van Boven, która w swoim przepisie używa na spód tarty kupnego ciasta dlatego ja podam wam swój przepis na spód:-)





Składniki na spód tarty:


1 szklanka mąki krupczatki


1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki masła

szczypta soli

1/2 łyżki oliwy z oliwek

2 - 3 łyżki zimnej wody

Do misy  malaksera przesiać obie mąki i dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Zmiksować całość aż masło połączy się z mąką i powstaną okruchy wielkości groszku. Dodać oliwę i 1 łyżkę wody cały czas miksującCiasto powinno zbić się w kulę, w razie potrzeby dodać kolejną łyżkę wody.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować. 
Wałkowanie ciasta w ten sposób jest o wiele prostsze bo nie trzeba podsypywać mąką i ciasto się nie przykleja do wałka. Po rozwałkowaniu zdjąć folię i nawinąć ciasto na wałek a następnie przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, formę ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone 
obciążyć je np. fasolą ( papier do pieczenia ułożyć na dno tarty i wysypać fasolę ). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Po 7 minutach zdjąć papier z fasolą i podpiekać kolejne 3 minuty.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie. 
Piec przez 25 minut w 180 st.


Składniki na nadzienie tarty:

4 średnie marchewki

1 mała cebula

1 jabłko obrane i bez gniazd nasiennych

100 g miękkiego sera koziego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany ( 18 % )

1/2 szklanki soku z marchewki

3 duże jajka

sól i pieprz do smaku

Marchewkę obrać i podgotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Po tym czasie odcedzić ją na sicie i opłukać pod zimną wodą a następnie pokroić wzdłuż na paski.
Cebulę pokroić w talarki a jabłko na bardzo cienkie plasterki.
W misce wymieszać śmietanę , sok z marchewki i jajka, dodać sól i pieprz do smaku.
Na podpieczony spód tarty ułożyć talarki cebuli, na nie plasterki jabłka, marchewkę ułożyć dookoła tarty, ser kozi pokruszyć między kawałkami marchewki, całość zalać śmietanową masą i posypać pieprzem.
Tartę wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec na złoty kolor ok 30 minut.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Mmm, ta tarta wygląda znakomicie :)
    Z dzieciństwa pamiętam tarte jabłuszko z marchewką - jak ja to lubiłam... Na ciepło połączenie tych dwóch smaków musi zyskiwać zupełnie nowy wymiar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam zjadłabym wspaniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej tartej, ale jej składniki zapowiadają wspaniały smak. Do tego wszystko tak pięknie podane.A ten ser kozi można zastąpić jakimś innym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo dziękuję, a ser oczywiście możesz zastąpić innym np fetą lub żółtym lub parmezanem lub pominąć:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie!! Też nie znam połączenia jabłka i marchwi na ciepło - intryguje mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżem widziałam i teraz ta tarta! Olimpia zadziwiasz :)
    PS. Świetne zdjęcie tych marchewek na tle niebieskim!

    OdpowiedzUsuń
  7. To, że smaczna nie wątpię, ale tak jak wygląda - mistrzostwo:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone marchewki bardzo lubię:)z chęcią częstuję sie kawałeczkiem i przepisem:)

    OdpowiedzUsuń