Składniki na spód tarty:
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
szczypta soli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki zimnej wody
Do misy malaksera przesiać obie mąki i dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Zmiksować całość aż masło połączy się z mąką i powstaną okruchy wielkości groszku. Dodać oliwę i 1 łyżkę wody cały czas miksując. Ciasto powinno zbić się w kulę, w razie potrzeby dodać kolejną łyżkę wody.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować.
Wałkowanie ciasta w ten sposób jest o wiele prostsze bo nie trzeba podsypywać mąką i ciasto się nie przykleja do wałka. Po rozwałkowaniu zdjąć folię i nawinąć ciasto na wałek a następnie przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, formę ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone
obciążyć je np. fasolą ( papier do pieczenia ułożyć na dno tarty i wysypać fasolę ). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Po 7 minutach zdjąć papier z fasolą i podpiekać kolejne 3 minuty.
Wałkowanie ciasta w ten sposób jest o wiele prostsze bo nie trzeba podsypywać mąką i ciasto się nie przykleja do wałka. Po rozwałkowaniu zdjąć folię i nawinąć ciasto na wałek a następnie przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, formę ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone
obciążyć je np. fasolą ( papier do pieczenia ułożyć na dno tarty i wysypać fasolę ). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Po 7 minutach zdjąć papier z fasolą i podpiekać kolejne 3 minuty.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie.
Piec przez 25 minut w 180 st.
Piec przez 25 minut w 180 st.
Składniki na nadzienie tarty:
4 średnie marchewki
1 mała cebula
1 jabłko obrane i bez gniazd nasiennych
100 g miękkiego sera koziego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany ( 18 % )
1/2 szklanki soku z marchewki
3 duże jajka
sól i pieprz do smaku
Marchewkę obrać i podgotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Po tym czasie odcedzić ją na sicie i opłukać pod zimną wodą a następnie pokroić wzdłuż na paski.
Cebulę pokroić w talarki a jabłko na bardzo cienkie plasterki.
W misce wymieszać śmietanę , sok z marchewki i jajka, dodać sól i pieprz do smaku.
Na podpieczony spód tarty ułożyć talarki cebuli, na nie plasterki jabłka, marchewkę ułożyć dookoła tarty, ser kozi pokruszyć między kawałkami marchewki, całość zalać śmietanową masą i posypać pieprzem.
Tartę wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec na złoty kolor ok 30 minut.
Smacznego!
Mmm, ta tarta wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZ dzieciństwa pamiętam tarte jabłuszko z marchewką - jak ja to lubiłam... Na ciepło połączenie tych dwóch smaków musi zyskiwać zupełnie nowy wymiar :)
Mniam zjadłabym wspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZnakomita propozycja!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej tartej, ale jej składniki zapowiadają wspaniały smak. Do tego wszystko tak pięknie podane.A ten ser kozi można zastąpić jakimś innym?
OdpowiedzUsuńEwo dziękuję, a ser oczywiście możesz zastąpić innym np fetą lub żółtym lub parmezanem lub pominąć:-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!! Też nie znam połączenia jabłka i marchwi na ciepło - intryguje mnie :)
OdpowiedzUsuńDżem widziałam i teraz ta tarta! Olimpia zadziwiasz :)
OdpowiedzUsuńPS. Świetne zdjęcie tych marchewek na tle niebieskim!
To, że smaczna nie wątpię, ale tak jak wygląda - mistrzostwo:-)
OdpowiedzUsuńPieczone marchewki bardzo lubię:)z chęcią częstuję sie kawałeczkiem i przepisem:)
OdpowiedzUsuń